Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

25 år sedan nöjespalatset byggdes – budgeten var spräckt och bekymren ändå långt borta

/
  • I januari 1991 pågick bygget av det som kom att bli Tuppens danskrog med plats för 1 000 personer.

För 25 år sedan pågick bygget av den nya danskrogen med plats för 1 000 sittande personer i Bollnäs. Kalkylen på tolv miljoner kronor var sprängd och bygget försenat. Men herrarna som byggde var optimistiska och de hade två namn att välja mellan – Gyllene tuppen eller Tuppens danskrog.

Annons

Danskrogen byggdes i den 23 000 kvadratmeter stora byggnaden som blivit tom när möbelfabriken Dina möbler stängdes.

– Den konkursen köpte vi och konstaterade att det inte gick att hålla på med möbeltillverkning i Sverige. Den marknaden hade Ikea förstört, säger Olle Åsberg.

Då som nu var han ekonomichef i Tuppz-koncernen och den som tillsammans med ägaren Tupp-Bengt Perzon intervjuades i en artikel i januari 1991 om att bygget av danskrogen var försenat och att kostnadskalkylen på tolv miljoner kronor var sprängd.

– Just nu kan det mesta liknas med en hönsgård. Förseningar och leveranser från utlandet gör att det går långsammare än beräknat, sa Tupp-Bengt Perzon, då 75 år gammal.

Läs också: Bollnäs är krogtätaste kommunen i Hälsingland

Då hoppades man att kunna öppna till påsk samma år. I artikeln konstaterar reportern också att Tupp-Bengt inte verkade nämnvärt bekymrad när han konstaterade att bygget skulle bli åtskilliga miljoner dyrare än beräknat.

Olle Åsberg, som själv blivit 77 år, berättar att de tog till en del specialknep för att hålla nere kostnaderna.

– Vi skulle ha en hiss för handikappade och ville ha bidrag för den. Men för att få det kunde vi inte bygga den på en gång, utan vi var tvungna att anpassa en befintlig trappa. Så vi byggde den stora marmortrappan, sedan kapade vi bort en del och satte dit hissen, säger han.

Och allt det gjordes alltså innan krogen ens hann öppna.

– Det var så idiotiskt så det var inte klokt, säger Olle Åsberg. Man fick inte bygga rätt från början, utan var tvungen att anpassa.

Läs också: Acke firar jämnt

Förseningarna blev till slut så stora att invigningen skedde först i september 1992. Men när krogen, som fick namnet Tuppens danskrog, väl öppnade så blev det succé.

– Det var ett väldigt drag med dansbanden från början. Det var fullsatt jämt med 1 000 personer. Det drog folk från när och fjärran, säger Olle Åsberg.

Sedan förändrades publikens önskemål. Tupp-Bengt avled i januari 2006 och numera drivs danskrogen av Micke Lindblom, som arrangerar konserter och dans där en handfull gånger per år.

– Micke är en duktig kille, konstaterar Olle Åsberg.

Trots sin nära koppling till danskrogen brukade han inte virvla runt på dansgolvet under krogens storhetsdagar.

– Det var rent kommersiellt. Jag tycker det är jätteroligt att dansa. Men inte till treackordsmusik, alltså dansbandsmusik. Jag är jazzmusiker och jag dansar till jazz.

Läs också: Det unga superfanet redo för Lasse Stefanz

Mer läsning

Annons