Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2,2 miljoner till nytt flyktingprojekt

I maj startar ett nytt projekt i Gävleborg som ska jobba fram metoder för att bra mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Europeiska flyktingfonden har beviljat projektet 2,2 miljoner kronor.

Annons

I januari anlände de första tjugo ensammankommande flyktingbarnen till Bollnäs. Förutom Bollnäs tar ytterligare fyra kommuner i Gävleborg emot den här speciella gruppen flyktingar: Söderhamn, Ovanåker, Sandviken, Gävle och Tierp. Söderhamn har störst erfarenhet, där har man tagit emot ensamkommande flyktingbarn under ett och ett halv år.

Alla fem kommunerna ingår i det nya projektet vars arbete ska dokumenteras och bilda Gävleborgsmodellen.

Projektet pågår under 18 månader och ska framför allt försöka arbeta fram en gemensam arbetsmetod. Barnen som kommer till Sverige utan föräldrar eller andra anhöriga har ofta svåra och traumatiska upplevelser i bagaget och behöver särskilt stöd. Det innebär att kompetensen hos personalen behöver höjas och det är också ett syfte med projektet.

Ett annat syfte är fördjupade insatser för barnens utveckling. Kunskap, självförtroende och större nätverk är ett mål som projketet hoppas kunna uppnå.

Axel Arvidsson är koordinator för mottagandet av de ensamkommande flyktingbarnen i Bollnäs kommun. Han gläds åt stödet från Europeiska flyktingfonden.

- Det här projektet är är både angeläget och nödvändigt för att vi ska kunna gå vidare.

Sammanlagt finns det 86 ensamkommande flyktingbarn i länet, inklusive Tierp. De flesta barnen kommer från Somalia och Afghanistan och är mellan 13 och 18 år.

- Det är både pojkar och flickor, men de flesta är pojkar som flyr hit och söker asyl, säger Axel Arvidsson.

Mer läsning

Annons