Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2 076 arbetslösa slåss om 71 jobb

2 076 personer.

Så många går arbetslösa i Bollnäs och Ovanåker just nu och prognosen är fortfarande dyster.

- Arbetslösheten kommer fortsätta öka nästa år. Vårt bästa råd just nu är att ta en praktikplats, säger Margareta Mörtsell, chef för Arbetsförmedlingen.

Annons

I tisdags kom beskedet om att 53 personer får lämna sina jobb på SNA Europe i Bollnäs.

En tuff situation med tanke på arbetsmarknadssituationen i Bollnäs och Ovanåker. Tidigare har Milko lagts ner liksom Sandvik i Arbrå. Lägg därtill alla varsel som lagts för att klara den ekonomiska krisen.

Skogs- och träindustrin har varit bland de värst drabbade. I början av året varslade tunga industrier som Svenska fönster, Edsbyverken och Nefab totalt 212 anställda om uppsägning. Och så har det fortsatt.

Summa summarum: 2 076 arbetslösa slåss i dagsläget om 71 nyanmälda jobb.

- Det har varit tufft, och även om vi börjar se att det sker en återhämtning på arbetsmarknaden så kommer arbetslösheten fortsätta att öka nästa år, säger Margareta Mörtsell, chef för Arbetsförmedlingen i Bollnäs och Ovanåker.

Så många lediga jobb finns det alltså inte att välja på, Margareta Mörtsells främsta tips i dagsläget är därför att söka en praktikplats. Till det finns det också statliga pengar.

- Under praktikperioden får man aktivitetsstöd som är samma summa som man haft i a-kassan. Genom praktik kan en arbetslös ta sig in i ett nytt yrke samtidigt som personen får en chans att visa upp sig.

En annan bra idé är att satsa på en utbildning menar hon. 2012 är det fler svenskar som fyller 65 än de som blir 18 år. Då kommer det att uppstå en brist på arbetskraft.

 

Mer läsning

Annons