Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 månader i fängelse för yxattack

Slagen mot huvudet med baksidan av en yxa och knutna nävar visar på särskild hänsynslöshet och råhet. Det anser Hudiksvalls tingsrätt som på fredagen dömde en 29-årig Arbråbo och Formidosmedlem till fängelse i ett år och tre månader för grov misshandel av en 15-årig pojke i Söderhamn.

Annons

På fredagen kom domen mot de två Arbråbor med gedigna brottsregister som för drygt en vecka sedan stod inför Hudiksvalls tingsrätt gällande misshandeln av en 15-årig pojke i Söderhamn.

Under rättegången framkom genom olika vittnesmål att det varit fest i Arbrå och flera oinbjudna medlemmar i gänget Formidos, som är en undergrupp till den kriminella organisationen Bandidos, hade dykt upp. En kvinna från Söderhamn som var med på festen vittnade själv om att hon hade tyckt synd om en hund där och tagit med sig den hem.

Men hunden ägs av den 29-årige Arbråbon och han vittnade om att han blev rasande när hunden var försvunnen. Däremot så nekade han helt till att han varit en av de tre män som senare under natten åkte till Söderhamn för att hämta hunden och i samband med det misshandlade en 15-årig pojke som skulle sova över i lägenheten just den natten.
Men tingsrätten anser att 29-åringen inte är trovärdig och dömer honom till fängelse i ett år och tre månader för grov misshandel och ofredande. Tingsrätten anser att hans agerande har visat på särskild hänsynslöshet och råhet eftersom pojken misshandlades helt oprovocerat med kraftigt våld mot huvudet.

En av dem som vittnade om att 29-åringen varit med till lägenheten var den medåtalade 31-årige Arbråbon, även han medlem i Formidos. Under rättegången erkände han att han själv tagit med yxan, varit till lägenheten i Söderhamn, bultat på dörren och lett ut hunden ur lägenheten. Han berättade också att det var en tredje person med som deltog i misshandeln av pojken, men påstod att han inte visste vem den personen är. 31-åringen döms till dagsböter för hemfridsbrott och ofredande mot 15-åringen.

29-åringen döms även för narkotikabrott och brott mot lagen om förbud mot vissa hälsovådliga varor. De två senare brotten består av att mannen har haft narkotikaklassad medicin och GBL i sin längenhet.
Polisen misstänker att den tredje mannen är en 27-årig Bollnäsbo och ledande person i Formidos. Han är internationellt efterlyst för misshandeln, men har hittills lyckats hålla sig undan polisen.

Efter misshandeln fördes 15-åringen med ambulans till sjukhus, där han vårdades i ett dygn. De båda dömda ska ge honom 22 300 kronor i skadestånd.

Mer läsning

Annons