Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

14 våningar upp mot skyn

/
  • Ett 50-tal mindre lägenheter (ettor, tvåor och treor) kan rymmas i 14-våningshuset. Skissen visar hur byggnaden skulle kunna se ut.
  • Gräsmattan i förgrunden är en del av det område där 14-våningshuset eventuellt kan byggas. De två husen på bilden har redan uppförts av Bollnäs Bostäder respektive HSB.

Nya överläggningar har förts kring ett 14-våningshus intill Onbacken i Bollnäs.
Dessa har lett till att AB Bollnäs Bostäder begärt ett planbesked i ärendet från kommunen.

Annons

Det kommunala bostadsbolagets vd, Lars Åsberg, betonar att man ännu inte fått något svar.

– Vi räknar inte med det förrän till hösten. Det här måste först upp i miljö- och byggnämnden, säger han.

– Men samtalen med kommunen har varit positiva.

Det var i februari som Bollnäs Bostäder presenterade en skiss över ett nytt höghus på den så kallade Gulf-tomten intill Nygatan.

Om idén förverkligas blir det Bollnäs i särklass högsta bostadshus. De hus som Bollnäs Bostäder och HSB nyligen byggt i området är "bara" sju våningar höga.

Ett planbesked ska inte förväxlas med en ny detaljplan. Meningen med ett planbesked – som kan sökas utifrån plan- och bygglagen – är att få svar om viljeinriktningen.

I det här fallet handlar det om ett besked om huruvida kommunen tänker inleda ett planläggningsarbete eller inte. Kommunens besked ska vara skriftligt och motiverat.

Handläggare i kommunen är stadsarkitekt Bashir Hajo vid samhällsbyggnadskontoret. Han vill inte närmare kommentera ärendet, men säger att flera saker måste klarläggas.

Målet är att få fram ett besked inom fyra månader.

– Parkeringarna är en av nyckelfrågorna. En annan är bygghöjden och den påverkan den eventuellt kan få för landskapsbilden vid Onbacken, säger Bashir Hajo.

Ett planbesked är ett kommunalt beslut som inte är bindande och som inte kan överklagas. Det är inget slutligt ställningstagande.

Men om kommunen ser positivt på att förverkliga idén kan ett detaljplanearbete och en ny detaljplan bli nästa steg.

– Den planprocessen skulle kunna ta omkring ett år, säger Bashir Hajo.

Men Bollnäs Bostäder ser inte planfrågan som direkt brådskande eftersom bygget planeras stå klart först 2020 eller 2021.

En annan aspekt på ett 14-våningshus är brandsäkerheten. Den nuvarande hävaren hos räddningstjänsten i Bollnäs klarar bara åtta våningar. Räckvidden på höjden är 32 meter.

– När man bygger högre krävs två oberoende utrymningsvägar, säger förbundschef Torbjörn Wannqvist i räddningstjänstförbundet.

– I Kista utanför Stockholm förses 36-våningshus med särskilda brandhissar. Men räddningstjänsten där når inte högre. Hävare på 32 meter är de högsta.

Mer läsning

Annons