Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

132 villor får snabbare datatrafik

Om några veckor börjar kommunägda Helsinge Net bygga ut fiberoptik för snabbare datatrafik i villaområden.

Annons

Då börjar grävningarna för att kunna ansluta 132 villor på Granberg i Bollnäs – i en första etapp.

I landet som helhet har drygt 40 procent av hushållen numera tillgång till datanät med fiberoptik – som har betydligt större kapacitet och är snabbare än föregångaren kopparkabel. I Bollnäs är motsvarande siffra drygt 20 procent.

- I flerfamiljshus och industriområden finns det redan datanät med fiberoptik, men i villaområden och byar utanför centralorten är det fortfarande kopparkabel som gäller, säger Anders Lantz som är stadsnätschef i Helsinge Net Bollnäs AB.

Ett undantag är Björtomta i Rengsjö, där 22 enfamiljshus fick fiberoptik i höstas genom ett samarbete mellan Helsinge Net och kraftbolaget Fortum.

- Och den 16 maj börjar vi gräva för fiberoptik på Dalavägen på Granberg i Bollnäs, säger Anders Lantz. I en första etapp får 132 villor i området mellan Anneforsvägen, järnvägen (Orsabanan) och Granbergshöjden möjlighet att ansluta sig till fiberoptiknätet.

Totalt planeras en utbyggnad i hela Granbergsområdet – där det finns sammanlagt cirka 350 egnahem – i ytterligare två etapper.

Företaget räknar sedan med fortsatt utbyggnad av fiberoptik till alla villaområden i hela stadskärnan – och till ett antal byar och närorter – under minst fem år framåt.

Mer läsning

Annons