Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 maj fortfarande en högtidsdag

/

Vem pratar var – och vem bestämmer vem som ska prata?

Det kan kanske vara intressant att veta så här dagarna före 1 maj, arbetarrörelsens stora dag.

Annons

Först och främst ska det väl slås fast att 1 maj-tågen inte är vad de en gång varit. Förr kunde en 1 maj-demonstration i Hälsingland samla runt 1 000 personer. Tågen med vajande fanor ringlade långa och slagord som "frihet, jämlikhet och broderskap" ljöd över bygden.

Numera är läget annorlunda. Fanorna är färre och slagorden ljuder inte lika högt. Så värst många verkar inte bry sig längre.

Men det betyder inte att 1 maj-tågen spelat ut sin roll. Inte om man frågar en socialdemokrat som Raimo Pärssinen, partidistriktets ordförande.

Han längtar till på lördag, då han ska tala i Hofors och Norrsundet. För Pärssinen är 1 maj fortfarande en högtidsdag.

Det är arbetarkommunerna på respektive ort som utser talare. Utom när det gäller de riktigt tunga namnen, då bestämmer partistyrelsen i Stockholm. Namnen tar partistyrelsen fram, sedan är det upp till styrelserna i de olika distrikten att välja orterna.

Så värst många riktigt tunga namn skickar inte partistyrelsen till Gävleborg i år. Faktiskt bara ett: Jan Eliasson, världsdiplomaten, som under en period 2006 också var utrikesminister i den socialdemokratiska regeringen.

Eliasson ska tala i Gävle, har partidistriktet bestämt. Inte så konstigt att man väljer länets största stad. Det är ju valår och i Gävle finns 30 procent av alla väljare i Gävleborg.

Vi har kollat vilka socialdemokrater som varit huvudtalare på 1 maj i Bollnäs och Ovanåker vid valåren 1991, -94, -98, -02 och -06. Totalt handlar det om fem namn: Sinnika Bohlin, Yoomi Renström, Widar Andersson, Kenth Högström och Sigrid Bolkéus.

Yoomi Renström är årets huvudtalare i Bollnäs och Ovanåker.

Mer läsning

Annons