Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåmärkning av diesel nytt vapen mot tjuvar

/
  • Mats Norberg har fått sin lastmaskin slangad på diesel minst tio gånger på kort tid.

Förra året stals över sju miljoner liter diesel i Sverige. Nu satsar LRF och SMF Skogsentreprenörerna på att sälja så kallad Blå diesel till rabatterat pris.

Annons

Stölderna av diesel från gårdstankar, lantbruks- och skogsmaskiner har ökat dramatiskt de senaste åren. Nu har LRF och SMF Skogsentreprenörerna gått ihop för att försöka komma tillrätta med problemet. De erbjuder LRF:s medlemmar att köpa medlet Blå diesel för att märka dieseln.

Jan Thoren, ordförande för LRF Gävleborg, är entusiastisk.

– Dieselstölder är ett stort problem i regionen så när jag hörde om det här tänkte jag "jippi".

Dieselstölder ger stora ekonomiska problem, enligt Jan Thoren.

– En kubik diesel är värd 14 000–15 000 kronor. Framför allt på skogsbrukssidan handlar det om stora volymer och någon måste ju alltid betala, säger han.

Att blåmärka sin diesel kommer att kosta från fyra öre litern (40 kronor per kubik) och uppåt. På sommaren blir det lite dyrare, eftersom det behövs mer färg då för att få dieseln blå.

Den som köper blå färg registreras och får etiketter där det står "här är det blå diesel" att sätta på sin tank eller maskin.

– Om man ser en sådan etikett kanske man inser att det inte är så smart att sno just den dieseln. Man får svårt att förklara varifrån dieseln kommer när man ska sälja den vidare, säger Jan Thorén.

Grävmaskinisten Mats Norberg i Näsberg är hårt drabbad av dieselstölder.

– Första gången de stal var maskinen fulltankad. Nu fyller jag aldrig på mer än 25–50 liter åt gången, men de tar det som finns. Sedan får jag problem med att maskinen suger luft.

Mats Norberg uppskattar att han blivit av med sammanlagt 500 liter diesel. Han är öppen för att prova blåmärkning av dieseln.

Mer läsning

Annons