Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut: Region Gävleborg stöttar samåkning i glesbygden

/
  • Regionen kommer nu hjälpa länsinvånare att finansiera och organisera samåkning.

Region Gävleborg kommer att stötta samåkning i glesbygden. Men delar av oppositionen är oroad över att regionen uppmuntrar till svarttaxiverksamhet.
– Vad blir nästa olagliga verksamhet vi ska stötta? säger Patrik Stenvard (M).

Annons

Det är Vänsterpartiet som har föreslagit att regionen ska hjälpa exempelvis byalag och lokala utvecklingsgrupper att organisera samåkning och ge ekonomiskt stöd. Inledningsvis görs det som ett projekt i tre år som sedan utvärderas. Tanken är det ska fungera som ett komplement till bussar och tåg och underlätta för dem som bor i glesbygden. På onsdagen klubbade regionfullmäktige igenom motionen.

– Det är en del av kollektivtrafiken och vi har ett mål om att dubbla den. I många delar av länet är det inte realistiskt med en reguljär kollektivtrafik, säger Petra Modée (V), fullmäktigeledamot.

LÄS MER: Region Gävleborg kan stötta samåkning - men är det lagligt?

Förslaget var uppe till beslut redan i juni, men då lyckades delar av oppositionen samla tillräckligt många röster för att återremittera ärendet och beslutet sköts upp. Moderaterna, Folkpartiet och Sjukvårdspartiet är fortfarande emot motionen. Oppositionsrådet Patrik Stenvard (M) är oroad över att enskilda personer ska kunna tjäna pengar på samåkningen på ett olagligt vis.

– Vi anser att det är oklarheter kring lagligheten i den här verksamheten. Vi ska inte ha projekt som uppmuntrar människor att starta och bedriva svarttaxiverksamhet. Vad är nästa olagliga verksamhet som vi ska stötta? säger Patrik Stenvard.

LÄS MER: Tuff debatt om samåkning

Partikollegan, oppositionsrådet Maria Molin (M), hävdar att det finns frågetecken kring de samåkandes säkerhet.

– Om regionen nu ska se till att administrera samåkning, vilket ansvar har vi då för dem som åker? säger Maria Molin.

Stig Zettlin (SVG), oppositionsråd, tycker att samåkning inte hör till det som regionen ska syssla med.

– Var har Region Gävleborg i samåkning att göra? Andra gör det här så bra redan, varför ska vi göra det? säger Stig Zettlin.

Regionrådet Alf Norberg (V) påpekar att Västra Götalandsregionen, som styrs av en borgerlig majoritet, stöttar just samåkning.

– Där har man hela tiden bedrivit ett projekt med samåkning som Moderaterna också väldigt nöjda med, säger Alf Norberg.

Sverigedemokraterna var tidigare tveksamma till förslaget och röstade för en återremiss senast, men nu är partiet för motionen.

– Det här förslaget är viktigt för glesbygden därför ställer vi oss bakom det, säger oppositionsrådet Mattias Eriksson (SD).

Mer läsning

Annons