Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Behovet ökar kontinuerligt"

/

Allt fler i världen kopplar upp sig på nätet. Vi tittar på film, mejlar och surfar. Ju fler som hittar ut desto högre krav på uppkopplingarna.
– Bandbreddsbehovet ökar kontinuerligt, säger Martin Pehrsson, nätchef på operatören Telia.

Annons

I början av juni släppte telekommunikationsföretaget Ericsson en rapport om mobilanvändandets utveckling.

År 2020 spås 70 procent av jordens befolkning ha en smart mobiltelefon. Samtidigt beräknas datatrafiken för mobila enheter att öka med 45 procent per år. Fram till 2020 kommer datatrafiken, enligt Ericsson, att niofaldigas.

Ungefär samma utveckling kommer att ske inom de fasta bredbandet. När allt fler tittar på tv och film samt lyssnar på musik via nätet kommer behovet av fasta uppkopplingar, via telenätet eller fiber, att öka. Att allt fler styrsystem och hushållsapparater blir uppkopplade kommer också att öka kapacitetskraven.

– Det finns ingen tvekan. Bandbreddsbehovet ökar kontinuerligt. Och det finns ett behov av uppkoppling genom både fiber och mobil, säger Martin Pehrsson, nätchef på Telia.

Enligt honom är fiber det absolut bästa alternativet, då dess kapacitet är näst intill oändlig. Men han ser också ett behov av ett utbyggt mobilnät – där mer frekvensutrymme och nästa generations mobilteknik, 5G, kommer att ytterligare förbättra upplevelsen.

– Det är användarnas krav som styr utvecklingen. De vill ladda sidor snabbare, ha mindre fördröjningar. Det driver utvecklingen framåt, säger Martin Pehrsson.

Patrik Fältström arbetar som chef för forskning och utveckling på internetbolaget Netnod. De har ansvar för att driva de centrala knutpunkterna i Sveriges del av Internet på ett neutralt och självständigt sätt.

Enligt honom behövs mer och snabbare bredband framför allt på grund av att vi flyttar allt mer av vår kulturkonsumtion till nätet.

– En gång i tiden ökade behovet för att folk började ha bilder på sina webbsidor. Närmaste åren tror jag ökningen kommer bero dels på strömmad video, dels på att alla styrsystem som finns kommer att vara internetbaserade.

Ett orosmoln Patrik Fältström ser i framtiden är att det fasta kopparnätet, som i dag levererar adsl till flera hushåll, går på knäna.

– Kopparnätet håller på att falla sönder. Och när det är borta måste det finnas fiber dit det idag finns koppar, säger han.

Patrik Fältström anser att den infrastruktur som byggs i framtiden (fiber, mobilmaster med mera) måste delas. Det vill säga att om någon har grävt ner fiber så ska den kunna användas av alla som vill hyra den – på icke-diskriminerande villkor.

– Enligt mig implicerar det samma pris enligt en prislista som är publik. Sedan måste staten styra utbyggnaden, precis som de gör i dag. Men det måste ske på ett mer modernt sätt – och det är inte vad som görs i dag, säger Patrik Fältström.

Se också:

Pengarna räcker inte.

Lindefallet lyser på bredbandskartan.

Alla ägare vill få större nät.

Dålig uppkoppling kan ge nytt klassamhälle.

Så tycker vi om våra bredband.

Kör med Robin Hoodmetoder.

Glössbo tidigt med fiber.

"Ibland kan vi ta emot sms".

Sju master inom en mil – ingen täckning.

Mer läsning

Annons