Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedrägeriförsök mot internetbank

/
  • Den som har skrivit in sina uppgifter på den falska inloggningssidan löper stor risk för att utsättas för bedrägeriet.

Just nu pågår ett omfattade bedrägeriförsök mot bankkunder. Vissa som försöker logga in på Swedbanks och sparbankernas internetbank kommer till en felaktig inloggningssida. Och den som därifrån skriver in sina uppgifter, är helt i händerna på bedragarna.

Annons

– Det här är väldigt allvarligt, säger Anders Thorsson, vd för Hälsinglands Sparbank.

Den falska inloggningen sker i ett pop-up fönster, alltså ett fönster som öppnas ovanpå det ordinarie. Den felaktiga sidan ser inte ut som vanligt, men den som inte är van internetbankanvändare kan lätt ta den falska för den riktiga, och därmed skriva in personnummer och koder.

– Efter det kan bedragarna genomföra betalningar från internetbankens sida. Har man gett ifrån sig sina koder finns det stor risk för att man blir utsatt, säger Swedbanks presschef Anna Sundblad.

Bankerna rekommenderar nu sina kunder att alltid se till att de har de senaste uppdateringarna av virusskydd. Om det inte rättar till problemet råder de kunderna att installera om datorn.

Anders Thorsson berättar att de hela tiden arbetar för att motverka sådana här händelser, men att uppfinningsrikedomen när det kommer till den här typen av brott är enorm.

– Polisen är nu inkopplad eftersom det är ett så pass allvarligt bedrägeriförsök, säger han.

Mer läsning

Annons