Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre kunskap kan rädda liv

/
  • – Jag fick infektioner i hela kroppen. Bland annat svällde jag upp här på armen, men jag hade infektioner både i hjärnan, skelettet, njurarna och levern, säger Roger Larm.

För tre år sedan drabbades Roger Larm från Delsbo av blodförgiftning och tvingades ligga sju veckor på sjukhus.

– Om min fru inte drivit på vården hade jag nog inte överlevt, säger han.

Annons

Det var en fredag i september 2009 som Roger Larm började känna sig dålig med förkylningssymtom.

Han låg under helgen. Under söndagen fick han ont i en axel. När han kontaktade vården på måndagen bedömde de att han hade en inflammation i axeln. Han fick träffa en sjukgymnast, fick en kortisonspruta och skulle få träffa sjukgymnasten igen på fredag samma vecka.

Han blev hemma och sjukskriven den veckan. Familjen började oroas för hans tillstånd. På fredag yrade han och en son skjutsade honom till hälsocentralen. Snabbsänkan visade på höga värden. Han kördes till Hudiksvalls sjukhus och under tiden hade sänkan stigit ännu mer.

Det dröjde åtminstone till lördagen innan en läkare förstod allvaret och skickade honom till infektionskliniken i Gävle. Sänkan hade då blivit ännu högre och det visade sig att han hade infektioner både i hjärnan, skelettet, njurarna och levern. Ett medfött hjärtfel, som Roger själv inte känt till, förvärrade spridningen i blodet.

Antibiotika sattes in, men det krävdes också en tid på Akademiska sjukhuset i Uppsala för att få bukt med infektionerna.

– Det var en vanlig hudbakterie, sådana som alla människor har på kroppen, som på något sätt lyckats ta sig in i blodomloppet.

Familjens anmälan mot vården gav inga resultat. Bedömningen sa att inga fel gjorts, men Roger tycker att de borde ha tagit hans sänka redan första gången han sökte kontakt med vården, i stället för att bara skicka honom till en sjukgymnast.

En sjuårig flicka i länet dog förra året efter blodförgiftning, sedan Sjukvårdsrådgivningen bedömt tillståndet som en vanlig förkylning och uppmanat föräldrarna att stanna hemma med henne.

På grund av flera liknande händelser under kort tid, genomförde landstinget i höstas en utbildning för att vårdpersonalen skulle bli bättre på att känna igen tecknen på blodförgiftning, eftersom det ofta krävs snabb medicinering med antibiotika om konsekvenserna inte ska bli mycket allvarliga.

Socialstyrelsen kritiserade nyligen Lunds universitetssjukhus för att ha missat att en patient drabbats av blodförgiftning. TV 4 visade i måndags ett inslag från Danmark där en organisation för ökad patientsäkerhet arbetat hårt just för att vården ska bli bättre på att upptäcka blodförgiftning. Utvecklingsarbetet har skett på Horsens sjukhus där all personal alltid ska ha en liten "lathund" i fickan som bland annat talar om hur blodförgiftning upptäcks.

Enligt ansvariga har den totala dödligheten bland patienter på Horsens sjukhus minskat med uppemot 15 procent.

Mer läsning

Annons