Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets vårflod en lugn historia

/
  • I Ljusnan är vattenflödet just nu inte särskilt högt och årets vårflod ser ut att bli en lugn historia.

I år kom våren tidigt och den snöfattiga vintern gör att årets vårflod inte blir så allvarlig. Det blir inte mycket mer än så här, i alla fall inte när det gäller Hälsingland och områden längre söderut.

Annons

Under andra halvan av mars var det plusgrader långt upp i landet samtidigt som en del regn föll. Snösmältning och regn gjorde att flödena ökade i många vattendrag i södra och nordöstra Norrland och norra Svealand. På många håll var vattenflödena också ovanligt höga för mars månad.

Fast jämför man med flödet under de normala vårflodsmånaderna är dock årets marsflöde inte så högt. Det är något lägre än en normal vårflod och vattenflödet är de flesta år högre i maj, juni eller juli. De sista dagarna i månaden blev det åter minusgrader i området och flödesökningen avstannade.

Många år är vårfloden en svettig period för alla som bor intill älvar och vattendrag och ofta innebär det också kraftsamling för såväl räddningstjänst som vattenkraftsföretag. Men i år ser det inte ut at bli så mycket värre än vad det redan är och just nu är vattenståndet i exempelvis Ljusnan ovanligt lågt.

- Det hänger naturligtvis ihop med att det varit lite snö och takten på själva snösmältningen, säger Jens Bjöörn på Fortum.

Varje vecka, från och med nu, kommer Fortum att gå ut med prognoser för vattenflöden under den tid som vårfloden pågår. Underlaget till prognoserna kommer bland annat från SMHI och vattenregleringsföretagen.

I den senaste rapporten konstateras att det varma vädret tidigare under våren troligen kommer att ge en förhållandevis lugn vårflod i hela landet. Den senaste veckans kallare väder har också haft en dämpande effekt på tidigare höga tillflöden.

Längre norrut har endast delar av snön hunnit smälta och där kan man förvänta sig en andra omgång av snösmältning under veckorna 17-19. Men i Hälsingland och framförallt kring Ljusnan och Voxnan visar SMHI:s simuleringar av kommande vattenmängd på låga värden jämfört med normalt, vilket förväntas leda till en fortsatt lugn vårflod.

Mer läsning

Annons