Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets fästingplåga i Hälsingland drabbar hundarna

/
  • Ta för vana att gå igenom pälsen på ditt husdjur varje dag under sommarhalvåret och ta bort fästingar så fort som möjligt.

Veterinärens råd: Gå dagligen igenom pälsen på ditt djur.

Annons

Det finns några som verkligen uppskattar att början på årets sommar har varit blöt och sval, nämligen fästingarna.

Emma Ekman, veterinär på Distriktsveterinärerna i Hudiksvall berättar att dessa kvalster är ovanligt talrika i Hälsingland i år.

– Många kommer in till oss för att få hjälp med djur som fått sår och bölder efter fästingar och många frågar efter fästingprofylax. Det är framför allt hundar som drabbas, men också katter.

Att det är ett fästingår bekräftar man även på apoteken. Och att det är djuren som drabbas.

– Hund- och kattägare säger att de plockar fler fästingar i år än normalt, berättar Helena Leander, farmaceut på apoteket Rönnen i Iggesund.

Och Hans Zetterberg, apotekschef på apoteket Kronan, visar på utbudet bland preparaten i hyllorna och bekräftar att de säljer mer fästingplockare och medel mot fästingar i år än tidigare.

– Och det är framför allt hundägare som kommer in. Värst tycks det vara vid kusten, då fästingar tycker om vatten, säger Hans Zetterberg.

Det finns flera olika typer av profylax, förebyggande medel, för djur i handeln. Det finns droppar som man sätter i nackskinnet, halsband och receptbelagda tuggtabletter. Fästingborttagare finns i flera modeller. Men det går förstås bra att ta bort fästingen med fingrarna också.

– Det viktigaste är att man varje dag går igenom sitt djur och tar bort eventuella fästingar, säger Emma Ekman. Hundar får oftare symptom efter fästingar än katter. Man ska vara uppmärksam om djuret får feber, inte vill äta eller plötsligt börjar halta.

Mer läsning

Annons