Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ängebo fattigt på fiber

/
  • Fortum grävde ner elkabeln, men fiberkabeln blev kvar ovan jord. Kenth Söderlund, Fredrik Röjd, Thomas Kjell och Dieter Hoffman tycker att samordningen kunde vara bättre.
  • Det finns fiberkabel nergrävd till affären och Svågagården i Ängebo, men inga förgreningar vidare.

Svågadalen, på pendlingsavstånd till Delsbo och Ljusdal, är platsen där bredbandsutbyggnaden gjort halt. Tio meter kabel fattas för den fortsatta utbyggnaden.

Annons

Svågagården är samlingspunkten för de runt 500 invånarna som vill ha tillgång till fiber. Här finns en snabb uppkoppling mot omvärlden, en tillgång som slutar en trappa upp, där Hudiksvallsbostäders hyresgäster bor.

– Hur många i Hudiksvall skulle gå med på att gå till Guldsmeden för att kunna surfa? undrar Fredrik Röjd, platschef vid Svågagården.

För att råda bot på den klena tillgången på bredband har svågadalsnämnden utsett en grupp med representanter till att föra en dialog med Fiberstaden.

– Vi har haft ett möte och alla var snälla och trevliga, men vi kom ingen vart, säger Thomas Kjell, och tillägger att det händer inget just nu.

Gruppen, som består av Thomas Kjell, Kenth Söderlund och Dieter Hoffman har viktiga uppgifter.

– Vi är till för att vi vill ha fiber till glesbygden så att folk ska kunna bo här. Det är för att kunna bli konkurrenskraftiga även om vi är lite utanför tätorten. Barn och barnfamiljer är särskilt beroende av bredband. Det är också viktigt för äldre och deras trygghet.

Thomas Kjell tycker att man tittar för mycket på befolkningsunderlaget och det affärsmässiga, och för lite på potential att folk flyttar till landsbygden. Att få bredband skulle kunna vara ett sätt att vända trenden med avfolkningen av landsbygden.

Fredrik Röjd berättar att personer från Ljusdals kommun varit intresserade av hus i området, eftersom det ligger inom pendlingsavstånd. Han bor själv i Färila.

Men utan fiber och utan busstrafik står sig villorna slätt i konkurrensen. Även telefonin brister, till exempelt på vägen mellan Ängebo och Ljusdal.

– Täckningen är generellt dålig. Svartsjövägen har en mil utan täckning. På vintern måste man ha ett första hjälpen-kit och sovsäck med sig för att vara på den säkra sidan, säger Fredrik Röjd.

Marie Brun, receptarie i Svågagården och anställd inom hemtjänsten, hakar på problembilden kring telefonin.

– Telefonsamtal bryts hela tiden. Jag har fått förklaringen att det är för många på linjen, att någon med bättre uppkoppling gått före. Det är det svar jag fått, berättar hon.

Utöver tillgången på bredband i Svågagården finns en kopparburen ADSL i vissa delar av Ängebo och Stråsjö. Sedan är det mobilsurf som gäller och i dag är det antingen Telia eller Net 1 som står för den digitala trafiken i området, men det är en trafik på slak lina.

När Telias trafik slutar fungera finns varken mobilt nät, surf eller trygghetstelefoni. Det inträffar ett par gånger om året, enligt gruppen.

– Telefonin är viktig. Blir det minsta problem med att telefonmasten inte fungerar så blir det otryggt för de äldre och det är allvarligt, säger Fredrik Röjd.

En del boende har dubbla abonnemang för att dels kunna ha tillgång till ADSL och dels kunna ha så stor täckning som möjligt. Det leder till höga kostnader.

Om vi inte har bredband blir det hemskt dyrt att köpa surftid.

Marie Brun berättar att en barnfamiljs surftid kan ta slut på en dag, trots att abonnemanget kostar en tusenlapp i månaden. Sedan får man köpa mer tid. Att få fiber skulle kapa kostnader för de som bor i glesbygden, särskilt om man räknar in kostnaden för marksända digitalkanaler.

Vi samtalar i Svågagården. Här har det kommunala bostadsbolaget Hudiksvallsbostäder valt att inte dra in bredband till lägenheterna, trots att det finns fiberoptik i huset och trots att det snabbt skulle kunna vara åtgärdat. 10 meter kabel skulle räcka. Fredrik Röjd förstår inte varför. Situationen är densamma för bostäderna nära Ängebo livs. Affären har bredband, så det fattas bara en stump på 50 meter, men här har det kommunägda bolaget valt att inte dra in fiber för bredband.

– Det skulle kosta en tusenlapp per lägenhet och vara gjort på en dag. Det finns bredband på kontoret, men inte en trappa upp, konstaterar Fredrik Röjd.

Kenth Söderlund har kabelrullar på sin mark sedan Fortum grävde ner elledningar, men fiberkabeln fick inte följa med, det ansågs för dyrt.

– Det finns inget system i det man gör. Det borde organiseras. Det fanns möjlighet att dra fiber ända till Stråsjö och ända till Hedvigsfors, poängterar Kenth Söderlund.

Han betonar att det är jätteviktigt att få till en bra uppkoppling om man ska satsa på turism, vilket kommunen vill.

– Även om det finns personer som har behov av tystnad och att vara avkopplad, så behövs nätet eftersom man sköter det mesta av bankärenden och kontakter där, även på semestern.

Se också:

Pengarna räcker inte.

Lindefallet lyser på bredbandskartan.

Alla ägare vill få större nät.

Dålig uppkoppling kan ge nytt klassamhälle.

Så tycker vi om våra bredband.

Kör med Robin Hoodmetoder.

Glössbo tidigt med fiber.

"Ibland kan vi ta emot sms".

Sju master inom en mil – ingen täckning.

Mer läsning

Annons