Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulansvårdare ska sköta hembesök

Ambulanssjukvården ska ta över en del av hembesöken från hälsocentralerna. Men både verksamhetschefen och personalen varnar för att det hotar patienternas säkerhet. Framöver kan kateterbyten försena akuta utryckningar.

– Det handlar bara om att landstinget ska spara pengar, säger en ambulanssjukvårdare till tidningen.

Annons

Under dagarna är det hälsocentralerna som sköter hembesöken och på kvällar och helger ska det finnas sjuksköterskor i jourberedskap. Men från klockan nio på kvällen till klockan sju på morgonen kommer ambulanspersonalen att sköta hembesöken.

Det är divisionsledningen som har tagit beslutet trots att ambulanssjukvårdens egen riskbedömning är att det hotar patientsäkerheten. Bland annat befaras akut sjuka patienter få vänta längre på ambulans när personalen har andra uppgifter att utföra och hembesökspatienter kan bli lämnade mitt under behandling när något akut inträffar.

Ambulanssjukvården har redan provat på att avhjälpa primärvården med hembesök i Nordanstig. På det hela taget är den erfarenheten god, menar Jörgen Tranevik, verksamhetschef för ambulanssjukvården.

– Vi har gjort 22 insatser under en nio månaders tid. Mycket har det handlat om att byta katetrar. Men Nordanstig är en kommun med drygt 9 000 invånare, nu ska vi ta hand om tio kommuner som kan ha olika mönster för vårdkonsumtion, säger han.

Den ambulanspersonal som tidningen har talat med är mycket oroade för patienternas säkerhet.

– Ambulanserna används inte till det de är avsedda för, men det handlar också om etiken. Nu kan vi hamna i situationer där vi måste avbryta behandlingar för att göra akuta utryckningar och lämna patienter alldeles nakna och ensamma.

Mer läsning

Annons