Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarliga och knasiga temadagar

/

FN tog under senare halvan av 1900-talet täten när det gäller instiftande av temadagar. Nu har de så många 24-timmarshyllningar att de krockar med sig själva. Men FN har även instiftat flera dagar på samma tema. Den 1 juni firar FN Mjölkens dag och drygt tre månader senare skålar FN igen med mjölkglasen – för då är det Skolmjölkens dag. Även potatisen har förärats med två temadagar. Färskpotatisens dag, till vilken uppkomsten är oklar, den 6 juni och Potatisens dag, som instiftats av Potatisakademin, den 26 oktober. En bidragande orsak till att det har blivit så är att vem som helst kan instifta en temadag. Problemet för den som instiftar en temadag är att nå ut med sitt budskap.

Om du tycker att någon temadag saknas där får du gärna lägga till den i en kommentar till artikeln.

Annons

Januari:

7 Temadagens dag.

I mitten av januari firar Blomsterfrämjandet Tulpanens dag. I år sker det för tjugonde gången och dagen infaller i år den 15 januari.

21 Kramens dag - som självfallet firas med massor av kramar.

24 Frufridagen, en dag då männen ska göra allt "kvinnogöra". Dagen introducerades av tv-legenden Lennart Hyland på 1950-talet - då tvättning och städning främst sköttes av kvinnor.

27 Förintelsens minnesdag som instiftats av den svenska regeringen till minne av den dag år 1945 Auschwitz, ett av nazisternas största koncentrations- och förintelseläger, befriades. Sedan 1999 är 27 januari nationell minnesdag och 2005 deklarerade FN dagen som en internationell minnesdag över förintelsens offer.

 

Februari:

2 Internationella våtmarksdagen instiftades av Ramsarkonventionen och firades för första gången år 1997. Firandet infaller lite olyckligt i Sverige eftersom många våtmarker är frusna då och flyttfåglarna är långt borta.

4 Vargens Dag firas på initiativ av föreningarna Nordulv och Svenska Rovdjursföreningen. Visionen är att dagen årligen ska manifesteras av alla som vill ha en frisk vargstam.

4 Internationella cancerdagen.

5 Runebergsdagen, som firas till minne av den finlandssvenske poeten Johan Ludvig Runeberg som levde 1804-1877.

9 Safer internet day uppmärksammas varje år, första tisdagen i februari, i hela Europa och många andra länder för att uppmärksamma barns och ungas internetanvändning. Medierådet arrangerar Safer Internet Day varje år sedan 2004.

12 Djurförsökens dag startades av Förbundet Djurens Rätt för att göra världen uppmärksam på- och reflektera över om djurförsök verkligen är nödvändiga.

14 Alla hjärtans dag, som har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England. Under hundratals år har människor skrivit kärleksbrev till sin älskade denna dag.

16 Fettisdagen är tisdagen efter fastlagssöndagen. Att det är sista dagen innan påskfastan har gett upphov till traditionen att denna dag äta semlor. Enligt norrländsk tradition äts semlor som efterrätt till bruna bönor. I många engelsktalande länder kallas dagen för Shrove Tuesday - då man äter pannkakor till middag. Dagen är även internationella pannkaksdagen.

20 Världsdagen för social rättvisa.

21 Internationella modersmålsdagen, instiftad av Unesco 1999.

22 Internationella brottsofferdagen, som instiftats av Brottsmyndigheten.

22 Alla scouters dag började firas 1926 och var länge flickscouternas högtidsdag. Nu firas Thinkingday av både pojk- och flickscouter.

Internationella vaginadagen kan arrangeras mellan 14 februari och 31 mars och är en internationell rörelse för att stoppa våldet mot kvinnor. I Sverige introducerades dagen av Riksförbundet för sexuell upplysning.

 

Mars:

8 Internationella kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation. I många länder är det en nationell helgdag. Dagen instiftades år 1910 vid den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen. 1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag.

11 Europeisk minnesdag för terrorismens offer.

11 Världsnjurdagen uppmärksammas varje år, i år den 11 mars. Syftet med dagen är att väcka uppmärksamhet om risken för njursvikt på grund av obehandlat högt blodtryck och vikten av tidig upptäckt av njursvikt.

14 PI-dagen är tillägnad talet π som inträffar 14 mars varje år. Dagen firas av enskilda personer och i en del länder även på vissa skolor. Denna dag skrivs i amerikanskt datumformat 3/14. Pi kan approximeras till 3,14. Dagen firades för första gången 1988 på museet Exploratorium i San Francisco.

15 Internationella dagen mot polisvåld.

20 Världsberättardagen.

21 Internationella dagen för avskaffandet av rasdiskriminering.

21 Världspoesidagen instiftades av Unesco 1999 med avsikten att stärka den muntliga traditionen, synliggöra poesin i media och öka kontakterna mellan poesin och andra konstarter.

21 Internationella sömndagen.

22 Internationella vattendagen (Unesco).

23 Världsdagen för böcker och upphovsrätt.

23 Världsmeterologidagen (WHO).

23 Nordens dag som uppmärksammas på årsdagen för undertecknandet av Helsingforsavtalet år 1962 som handlar om främja gemenskapen mellan de nordiska länderna.

24 Världstuberkulosdagen (WHO).

25 Våffeldagen, som egentligen är Vårfrudagen - men som i folkmun har blivit Våffeldagen.

25 Internationella dagen till minne av slaveriets offer.

 

April:

2 Internationella barnboksdagen.

2 Världsautismdagen (FN).

4 Internationella dagen för minor och minröjning (FN).

7 Världshälsodagen (WHO).

22 Jordens dag. Grunades i USA på 1970-talet och har fått ett internationellt uppsving under de senaste åren då miljöfrågor klättrat på den politiska dagordningen.

23 Världsbokdagen då böcker, författare, läsning, upphovsrätt och människors fria tillgång till information firas. Dagen instiftades av Unescos generalkonferens 1995.

25 Världsmalariadagen (WHO).

26 Världsdagen för intellektuell äganderätt.

27 Världstapirdagen. Är det en gris eller en myrslok? Många som ser en Tapir vet inte vad det är – trots att tapiren är amerikas största däggdjur. Tapirer är utrotningshotade. Dagen syftar till att informera om tapirer och deras utsatta situation.

28 Världsdagen för säkerhet och hälsa på arbetsplatsen (ILO), även kallad Arbetsmiljödagen.

29 Internationella Dansdagen etablerades 1982 av International Dance Committee. Datumet markerar den store förnyaren av baletten, Jean-Georges Noverres födelsedag år 1727.

 

Maj:

1 Arbetarrörelsens dag.

2 Världsskrattdagen lanserades 1998 av indiern Madan Kataria för att uppmana människor till att skratta mer. Dagen infaller den första söndagen i maj varje år.

3 Internationella dagen för pressfrihet (Unesco).

4 Star wars-dagen. En dag som uppmärksammas utifrån en ordlek på engelska, då det finns en likhet mellan "May the 4th be with you" och "May the Force be with you" - en fras som är vanlig i Star wars-filmerna.

5 Internationella astmadagen (WHO).

9 Eurpadagen (EU).

9-10 Internationella flyttfågeldagen (UNEP).

12 Gamla vänners dag har skapats av Bo Bergendal som vill att vi ska slänga i väg ett mejl eller ett sms till våra gamla vänner just denna dag. Dagen infaller den andra onsdagen i maj varje år.

13 Barnens dag är en nationell variant av internationella barndagen (som firas i början av oktober varje år).

13 Folknykterhetens dag, tidigare kallad Nykterhetsfolkets dag, firas sedan 1924 på Kristi himmelsfärds dag. Initiativtagare var ursprungligen Nykterhetsrörelsens landsförbund.

15 Internationella familjedagen (FN).

17 Internationella telekommunikationsdagen (FN).

21 Världsdagen för kulturell mångfald, för dialog och utveckling (FN).

22 Internationella dagen för biologisk mångfald (FN).

24 Nationalparkernas dag.

25 Handduksdagen, som firas till minne av författaren Douglas Adams som skrev boken Liftarens guide till galaxen - i vilken handdukar är ett viktigt inslag. Dagen firas genom att man bär med sig en handduk hela dagen.

29 Internationella dagen för FN:s fredsbevarande personal (FN).

30 Mors dag är kanske främst kommersiell högtid, men den uppmärksammar även moderskapets mödor och glädjeämnen. Dagen infaller den sista söndagen i maj.

31 Internationella dagen mot tobak (WHO).

 

Juni:

Falukorvens dag firas varje år i början av juni i samband med Falukalaset i Falun.

1 Mjölkens dag, som instiftades år 2001 av FN-organet Food Agriculture Organization (FAO) för att fokusera på mjölken eftersom mjölk är ett av de viktigaste livsmedlen för folkhälsa.

1 Mobilfria dagen, har hållits sedan år 2002. Mobiltelefonägare uppmanas denna dag att stänga av sina telefoner och låta tystnaden råda.

2 Rosens dag, som bygger på samverkan mellan Svenska rossällskapet, Programmet för odlad mångfald och GRO Plantskolor.

4 Internationella dagen för barn som blivit offer aggression (FN).

5 Världsmiljödagen (UNEP).

6 Fruktens dag.

6 Färskpotatisens dag.

7 Clownnäsans dag arrangeras av organisationen Clowner utan gränser, som jobbar för att alla människor ska kunna känna hopp – även i utsatta situationer.

9 Världsstickningsdagen har sitt ursprung i USA. Dagen, som numera hålls i många länder, uppmuntrar till stickning – särskilt på offentliga platser.

12 Internationella dagen mot barnarbete (FN).

14 Internationella blodgivardagen.

17 Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka

20 Vilda blommornas dag uppmärksammas varje år av Svenska Botaniska Föreningen. 2010 äger rum söndagen den 20 juni.

20 Världsdagen för flyktingar

23 FN:s dag för offentliga tjänster.

26 Internationella dagen mot missbruk av och olaglig handel med narkotika (FN).

26 Internationell solidaritetsdag för tortyroffer (FN).

28 INTERNATIONELLA CAPS LOCK-DAGEN infaller både 28 juni och 22 oktober. Dagen hyllar tangentbordets mest överskattade knapp, caps lock – som gör att all text blir skriven med versaler. Kanske den drygaste temadagen av alla.

 

Juli:

3 Första lördagen i juli är internationella dagen för kooperativ (FN).

9 Internationella dagen för oskadliggörande av handeldvapen.

11 FN:s befolkningsdag.

26 Bellmandagen, som firas till minne av den svenska skalden Carl Michael Bellman som levde åren 1740 till 1795.

27 Sjusovardagen. En dag som uppmärksammar de sju kristna män som enligt en legend förföljdes för sin tro och gömde sig i en grotta som murades igen. Männen vaknade inte förrän grottan öppnades 200 år senare. Dagen har högtidighållits genom att det denna dag tillåts att sova länge.

 

Augusti:

6 Hiroshimadagen. Årsdagen efter atombomben över Hiroshima uppmärksammas årligen med manifestationer för fred.

8 Hembygdsgårdens dag, infaller första söndagen i augusti och då håller alla hembygdsföreningar som kan sina hembygdsgårdar och -museer öppna. Dagen hade premiär 1992.

8 Internationella orgasmdagen, instiftades år 1998 av amerikanen Alex Hirka till hans flickväns ära. Men det finns också en nationell orgasmdag, instiftad 2002. Den firas första fullmånen efter midsommar.

9 Internationella dagen för världens ursprungsfolk (FN).

12 Internationella ungdomsdagen (FN).

13 Vänsterhäntas dag, som lyfter fram de svårigheter vänsterhänta möter i vardagen.

23 Internationella dagen till minne av slaveriet och dess avskaffande (FN).

24 Skolans dag. I samband med skolstarten firar Lärarnas Riksförbund skolans dag för att uppmärksamma och betona alla elevers rätt till kunskap. 2010 äger Skolans dag rum den 24 augusti.

29 Arkeologidagen (Riksantikvarieämbetet). Under dagen finns möjlighet att delta i utgrävningar, vandra i fornlämningsområden och lyssna på föreläsningar.

 

September:

8 Internationella läskunnighetsdagen (FN).

12 Kulturhusens dag firas varje år i september i hela Europa (European Heritage Days). I Sverige infaller dagen den andra söndagen i september. Dagen ska bidra till att skapa förståelse och intresse för kulturmiljöer. Vid olika evenemang visas kulturlandskap och kulturhistoriskt intressanta byggnader. Riksantikvarieämbetet är samordnare i Sverige för Kulturhusens dag som 2010 byter namn till Kulturarvsdagen.

14 Klamydiadagen

15 Fetaostens dag. Den 15 oktober 2007 gick beslutet att enbart get- och fårost från Grekland får kallas för feta. Därför har dagen utsetts till fetaostens dag.

16 Internationella dagen för bevarandet av ozonskiktet (FN).

18 Software Freedom Day arrangeras den tredje lördagen i september varje år för att lyfta fram fördelarna med fri programvara och öppen källkod inom skola, kommunal och statlig förvaltning, hemma och inom företag.

19 Internationella prata som en pirat-dagen. Hör upp gråsuggor och dreglande paddor, denna dag pratar vi som pirater! Pestbaggar, plattfötter och potatisgrisar! Arr!

21 Internationella fredsdagen är instiftad av FN för att vädja till världens länder om en 24 timmar långt eldupphör och ickevåld åtminstone en gång om året. Människor över hela världen bes också att delta i en tyst minut mitt på dagen. Fredsdagen instiftades 1981. Vid firandet är det brukligt att FN:s generalsekreterare ringer i Fredsklockan som ligger vid FN:s högkvarter i New York.

21 Internationella Alzheimerdagen uppmärksammas med många arrangemang runt om i världen av världsorganisationen Alzheimer Disease International (ADI). Alzheimerföreningen i Sverige, som är medlem i ADI, vill uppmärksammar dagen för att informera om Alzheimers sjukdom.

22 Internationella bilfria dagen.

Frimärkets Dag firas årligen sedan 1944 i Sverige av Sveriges Filatelist Förbund, Sveriges Frimärksungdom (SFU) och Posten. Som regel hålls Frimärkets Dag en lördag i månadsskiftet september-oktober. I år infaller dagen troligen omkring 23–26 september.

28 Geologins dag, som instiftats av Svenska Nationalkommittén för geologi.

29 Skolmjölkens dag har instiftats av FN för att uppmärksamma mjölkens betydelse för barns hälsa och förutsättningar för att läsa. Dagen firas varje år den sista onsdagen i september.

Internationella sjöfartsdagen (FN) infaller på, av varje land, en valfri dag under sista veckan i september.

 

Oktober:

1 Internationella dagen för äldre (FN).

1 Vegetariska världsdagen. Det var Sverige som på en internationell vegetarisk kongress i Hannover, arrangerad av International Vegetarian Union (IVU), i slutet av femtiotalet väckte frågan om att man borde ha en vegetarisk världsdag. Mötet beslutade att länder runtom i världen skulle fira den vegetariska världsdagen. De senaste åren råder en splittring bland länderna inom IVU. Men i Sverige uppmärksammas dagen den 1 oktober.

3 Gräddtårtans dag firas varje år den första söndagen i oktober.

4 Kanelbullens dag, som instiftades av Hembakningsrådet år 1999.

4 Djurens dag

4 Internationella barndagen. Redan år 1953 uppmuntrade FN alla stater att skapa en barndag. I Sverige firas barndagen den första måndagen i oktober. Denna dag är det tänkt att samhället ska fokusera på barnets behov och rättigheter.

4 Första måndagen i oktober - Internationella dagen för boende och bebyggelsefrågor (FN).

5 Internationella dagen för lärare (FN).

6 Nationella anhörigdagen. Dagen är ett initiativ från de anhörigas riksförbund. Syftet är att synliggöra de anhörigas situation.

8 Äggets dag - andra fredagen i oktober. En dag som firas med äggaktiviteter i många länder och sedan några år även i Sverige. Ägget har fått en egen dag tack vare att det är mycket näringsrikt.

9 Världspostionens dag (FN).

10 Världsdagen för mental hälsa (FN).

12 Internationella reumatikerdagen.

12 Civilkuragets dag. Den 12 oktober 1999 mördades fackföreningsaktivisten Björn Söderberg av nazister för att han informerade media om en pågående nazistiskinfiltration av fackföreningsrörelsen. SAC-Syndikalisterna uppmärksammar dagen varje år med minnesmanifestationer och prisutdelning av Civilkuragepriset.

13 Internationella dagen för begränsning av naturkatastrofer (FN) infaller varje år andra onsdagen i oktober.

15 Internationella beröringsdagen.

15 Vita käppens dag. Det var år 1964 som kongressen i USA beslutade att presidenten varje år ska proklamera den 15 oktober som en internationell säkerhetsdag för den vita käppen. I Sverige har "Vita käppens dag" uppmärksammats i drygt tio år.

16 Världslivsmedelsdagen (FAO).

16 Måltidens dag (Måltidsakademin med flera).

17 Internationella dagen för utrotning av fattigdom (FN).

22 Internationella stamningsdagen. För att uppmärksamma stamningen som funktionshinder har 22 oktober utsetts till Internationella Stamningsdagen, officiellt erkänd av EU-kommissionen. Stamning är en talstörning som gör att det ofta blir avbrott, såsom upprepningar, utdragningar och pauser, i talet. Omkring en procent av alla vuxna stammar.

24 Världsdagen för information om utvecklingsfrågor (FN).

24 FN-dagen firas sedan 1948. Dagen instiftades för att främja syftena, målsättningarna och resultaten som FN står för internationellt. FN-dagen uppmärksammas ofta i svenska skolor.

26 Potatisens dag. Initiativtagarna till dagen är Potatisakademien. Valet av dag beror på att då är potatisen skördad och tillgången är god i hela landet. Potatisakademien hoppas på att det denna dag serveras potatis i skolor, i äldrevården men även på restauranger och givetvis i hemmen.

27 Internationella skolbiblioteksdagen (International association of school librarianship).

27 Internationella nalledagen har vi fångat upp från USA och Storbritannien (Teddy Bear Day). Dagen uppmärksammas framför allt på bibliotek och förskolor.

29 Internationella psoriasisdagen på initiativ av psoriasissjuka runt om i världen. International Federation of Psoriasis Associations, dess medlemsförbund och supportgrupper genomför aktiviteter i alla världsdelar denna dag.

31 Lutfiskens dag instiftades år 1992 Lutfiskens Vänner. Dag infaller på dagen före Alla Helgons Dag, just då säsongens lutfisk har premiär i våra livsmedelsbutiker.

31 Grannens dag.

Europeiska Donationsdagen infaller i oktober varje år. Syftet med Donationsdagen är att väcka allmänhetens uppmärksamhet och sprida information om vikten av att ta ställning till organ- och vävnadsdonation och att tala med sina anhöriga om detta.

 

November:

6 Internationella dagen för att förhindra exploatering av miljön i krig och väpnade konflikter (FN).

6 Gustav Adolfsdagen är inte bara en temadag utan också en allmän flaggdag till minne av Gustav II Adolfs dödsdag år 1632. Gustav II Adolf stupade i slaget vid Lützen. Dagen har firats sedan början av 1800-talet och är fortfarande populär i Göteborg som då hyllar sin grundare med att äta Gustav Adolfbakelser. I Uppsala firar studenterna minnet av Gustav Adolfs död och hans generösa gåva till Universitetet.

7 Kladdkakans dag. Ursprunget till dagen är oklart. Det verkar som att någon bestämt sig för att göra 7 november till kladdkakans dag och sedan kampanjat för att sprida budskapet. Åsikterna på om vilken dag som verkligen är kladdkakans går lite isär, somliga hävdar till och med att kladdkakan kräver minst två dagar om året.

13 Arkivens dag uppmärksammas varje år den första lördagen i november.

14 Internationella diabetesdagen (WHO, IDF).

14 Ostkakans dag firas den 14 november sedan 2004. Dagen instiftades av den ideella föreningen Ostkakans vänner.

14 Andra söndagen i november är Fars dag.

16 Internationella dagen för tolerans (FN).

16 Trafikoffrens dag (WHO).

17 Internationella elevdagen. Dagen firas i hela världen för att uppmärksamma elev- och studenträttigheter. Denna dag år 1939 stormade nazisterna universitetet i Prag. Mer än 1 200 studenter skickades till koncentrationsläger, nio studentkårsaktiva avrättades på plats och universitetet stängdes. Studenter från hela Europa flydde till London och där deklarerade "International Students Council" tillsammans med de allierade trupperna 17 november till den internationella elevdagen.

18 Internationella filosofidagen instiftades av Unesco och infaller tredje torsdagen i november.

19 Världsdagen mot barnmisshandel.

19 Internationella toalettdagen. En dag som inte alls är någon skitsak. Dagen instiftades år 2001 av The World Toilet Organization. De fokuserar på toaletter i stället för på vatten – eftersom det ger mer uppmärksamhet i frågan om sanitet för världens befolkning.

20 Industrialiseringsdagen för Afrika (FN)

20 Barnkonventionsdagen (FN).

21 Världsdagen för tv (FN).

21 Världshejardagen. Denna dag ska du i fredens tecken säga hej till minst tio personer, helst sådana du inte känner sedan tidigare. Dagen infördes 1972 i samband med konflikten mellan Egypten och Israel.

21 Musikfri dag. Med tanken är att världen numera är så full av musik att flödet måste stängas av för att den ska behålla sitt värde har Bill Drummond, känd från 80-talsbandet KLF, utnämnt den 21 november till "No Music Day".

25 Internationella dagen mot våld mot kvinnor (FN).

27 Sista lördagen i november är en köpfri dag, instiftad av Adbusters.

28 Den första advent är Brandvarnaredagen.

Kattens Dag firas första helgen i advent. Dagen förenar kattengagerade människor som arbetar alla för att höja kattens status. Dagen har firats i 26 år och instiftades av Sveriges Kattklubbars Riksförbund.

29 Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket.

 

December:

1 Internationella aidsdagen ägde rum för första gången år 1988. Dagen initierades av FN för att uppmärksamma den globala hivepidemin och offren den skördat.

2 Internationella dag för avskaffande av slaveri (FN).

3 Internationella dagen för handikappade (FN).

5 Internationella dagen för frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling (FN).

7 Internationella dagen för civil luftfart (FN).

9 Pepparkakans dag, då årets snällaste koras på Gröna Lund i Stockholm.

10 Internationella dagen för mänskliga rättigheter instiftades 1950. Datumet valdes för att hedra FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna som antogs av FN:s generalförsamling den 10 december 1948.

10 Nobeldagen.

10 Terra Madre day. En dag för så kallad slow food som kännetecknas av att den är god, ren och rättvist.

11 Tangons dag var en nationell tangodag i den argentinska huvudstaden Buenos Aires, men har blivit en internationell dag för den argentinska tangon. Den berömde tangosångaren Carlos Gardel föddes på denna dag, troligen år 1890, och även kompositören och orkesterledaren Julio De Caro, år 1899.

18 Internationella migrationsdagen (FN).

28 Värnlösa barns dag.

Annons