Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allemansrätten kan inskränkas

/

Allemansrätten ska inskränkas när den utnyttjas för kommersiella syften som till exempel bärplockning. Det föreslår miljöminister Andreas Carlgren. Men förslaget sågas av både intresseorganisationer och bärhandlare.

Annons

– Det skulle innebära en katastrof, säger bärhandlaren Kjell Eriksson.

Han har varit i bärbranschen i hela sitt liv och omsätter årligen omkring 200-300 ton bär. Främst är det lingon och blåbär som han köper in från hela Hälsingland. De flesta bäruppköpare i regionen samarbetar med hans företag.

Bärplockarna som han köper från behöver allemansrätten för att kunna arbeta. För honom skulle Andreas Carlgrens förslag innebära en katastrof.

– Det går bara inte. Jag får lägga ner företaget, säger Kjell Eriksson.

Viktor Säfve, ordförande i föreningen Skydda skogen, håller med. Enligt honom är förslaget inte riktigt klokt.

– Det leder till absurda diskussioner. Vem äger fåglarna som flyger på markägarnas tomter? säger han.

Dessutom skadar det turismen menar Viktor Säfve.

– Tänk på alla naturguider som måste fråga 50 olika markägare om tillstånd för att få gå över deras ängar. Det är ett vansinnigt dåligt förslag, säger han.

Vad som räknas som en kommersiell verksamhet kan bli svårt att avgöra. Just nu utreds därför vilka gränsdragningar som ska göras av en expertgrupp från Naturvårdsverket. Det är oklart när utredningen blir färdig.

Lantbrukarnas riksförbund är desto mer positiva till miljöminister Andreas Carlgrens förslag. Det borde vara en självklarhet att fråga markägaren om lov för kommersiell verksamhet, menar chefsjuristen Fredrik Bonde.

– Vi är negativa till det missbruk och övertramp mot allemansrätten som sker på många håll i Sverige. Det är fel att kommersiell verksamhet ska tjäna pengar på något utan att ha frågat markägaren först, säger han.

Mer läsning

Annons