Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgskador kan kosta miljoner

/

Mycket snö kan ge fler betesskador i vissa skogsområden. En ny rapport visar att älgskadorna i södra norrland kostar många miljoner.

Annons

Den snörika vintern kan leda till att en del skogsägare drabbas av mer betesskador än normalt.

- Det kan bli så att älgen stannar i ett område där det finns tallungskog. Snön kan göra att de inte rör sig inte lika mycket och det kan leda till fler skador i vissa områden, säger Carl-Johan Lindström på Natur- och viltenheten, länsstyrelsen Gävleborg.

Och för de skogsägare som drabbas kan älgbetesskadorna bli en dyr historia.

En ny rapport från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, visar att älgbetesskadorna kostar många miljoner. På unga tallar betar älgen av topp- och sidoskott och gnager på barken. På grund av detta skapas störningar i stammen som kan leda till sämre tillväxt och sämre kvalité på sågtimmer. Enligt forskaren Göran Kempe på SLU står älgskadorna för minst 40 procent av tillväxtförluster i tallföryngringar.

Det skulle betyda att älgens betning av tallplant leder till att tillväxten i skogen minskar med 300 000 kubikmeter per år i Gävleborgs, Västernorrlands och Jämtlands län. Med ett snittvärde på 400 kronor per kubikmeter skulle det i så fall leda till att virkesvärdet minskar med 120 miljoner kronor per år.

Mer läsning

Annons