Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alf Norberg (V) orolig för psykiatrins framtid i Hudiksvall

Enligt Roger O Nilsson, chef för Division Medicin-Psykiatri, finns det inga planer på att flytta akutpsykiatrin från Hudiksvalls sjukhus till Gävle. Men i dokument tidningen tagit del av nämns en centralisering av jourverksamheten som ett tänkbart steg i förbättringsarbetet av vuxenpsykiatrin.

Annons

– Det här kan vara ett sätt för tjänstemännen att smyga sig förbi politikerna och genomföra de neddragningar de vill göra, säger oppositionsrådet Alf Norberg (V).

I går berättade tidningen om den rapport som har gjorts på landstingsstyrelsens uppdrag om vuxenpsykiatrin i länet. Det är ett vårdområde som i förhållande till andra landsting har lite pengar att röra sig med, få vårdplatser och stor överbeläggning. I rapporten föreslogs att akutpsykiatrin skulle koncentreras till Gävle sjukhus som en lösning på problemen. Enligt personal på psykiatrin i Hudiksvall kan det leda till en ojämlikt fördelad vård i länet.

– Det som är märkligt är att den skickas ut till alla anställda och att det hänvisas till den i uppdragsbeskrivning som har gjorts för att få en bättre vuxenpsykiatri. Varför gör man så om det inte är något man planerar att genomföra? säger Alf Norberg.

Men Roger O Nilsson håller fast vid att personalen på psykiatrin i Hudiksvall och hälsingarna inte behöver oroa sig för att akutpsykiatrin ska flyttas till Gävle.

– Nej, det stämmer inte. Den tolkningen får Alf Norberg stå för. Det finns ingenting i det arbete vi gör i dag som pekar mot en centralisering, säger Roger O Nilsson.

Mer läsning

Annons