Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

14 miljoner av medlemmarnas pengar saknas i klubbkassan

/


Uppdaterad 13.26. 14 miljoner kronor har flyttats från Seko-klubbens kassa under sex år. Nu är hela styrelsen suspenderad och två personer polisanmälda.

Annons

Detta berättar man om i ett pressmeddelande som gick ut under tisdagsförmiddagen.

Seko-klubben i Gävle/Dala-regionen har 2500 medlemmar på arbetsplatser över hela landet. Klubben har sitt säte i Ljusdal.

Under sex års tid ska 14 miljoner kronor av medlemmarnas pengar ha flyttats över till en fritidsförening som startas av fackklubben.

– Men vad pengarna använts till har vi inte fått svar på, säger Jonas Pettersson, kansli- och kommunikationschef för Seko.

Misstankarna kom efter att Seko fick tips om att klubben borde kollas upp. När revisorerna kontaktade Jonas Pettersson blev han förvånad.

– Vi har aldrig varit med om det här tidigare. Vi vill ha självständiga klubbar som sköter sig själva men jag blev väldigt förvånad när det rörde sig om så mycket pengar under en så lång tid. Ännu mer förvånad blev jag när de vägrade berätta var pengarna går.

Handlar det här om förskingring?

– Det kan vi inte säga säkert. Det får polisutredningen visa.

Hur har det kunnat pågå så lång tid?

– Det är ju den frågan vi ställer oss också. Vi har en väldigt decentraliserad organisation där klubbarna har stora möjligheter att styra själva, säger Jonas Pettersson.

Suspenderingen innebär att Sekos förbundsstyrelse formellt fungerar som klubbstyrelse.

– Efter semestern kommer det att kallas till ett extra årsmöte där en ny styrelse ska väljas, säger Jonas Pettersson.

Bo Hedin var ombudsman tills förra veckan då han avskedades för illojalitet mot arbetsgivaren. Han säger att revisorerna gett dem till 7 augusti att komplettera sin redovisning och att han därför blev förvånad när de i morse gick ut med pressmeddelandet.

– De vill bara svartmåla oss. Det gör en ordentlig maktdemonstration för de vill centralisera medan vi vill behålla det lokala, säger Bo Hedin.

Han kallar kraven på redovisning för "en hetsjakt". Pengarna som förts över till föreningen har enligt honom bland annat ha gått till framtidsinvesteringar såsom en föreningslokal och en stuga i Malung som medlemmarna ska kunna hyra billigt. Han menar att alla beslut tas demokratiskt inom föreningen och att de inte har någonting att dölja.

Chefsåklagare Patrik Säflund bekräftar att en anmälan har kommit in. Än så länge är det dock oklart om det i juridiskt mening har begåtts något brott och av vem i så fall. Därför har ännu ingen förundersökning inletts.

– Det är det vi får titta på nu, om det finns belägg för de förehavanden som påstås ha skett. Vi kan inte inleda en förundersökning om vi inte misstänker att det begåtts ett brott, säger Patrik Säflund.

Brott som det skulle kunna röra sig om är bedrägeri, förskingring eller trolöshet mot huvudman. Men än så länge finns ingen misstänkt.

– Det behövs ingen misstänkt för att inleda en förundersökning. Förundersökningen avser ju bara brottet.

Patrik Säflund säger att anmälan gjordes för någon vecka sedan.

– Normalt sett ska en förundersökning inledas inom 30 dagar. Och det är det vi har att ta ställning till nu, om det ska inledas en förundersökning. Men vi är inte där än, säger han.

Nu har styrelsen plockats bort från sina uppdrag och två av styrelsemedlemmarna har polisanmälts.

Ledare: Föreningskulturen avgörande för att 14 Seko-miljoner ska kunna försvinna

Läs allt om Seko-skandalen här!

Mer läsning

Annons