Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingland live: Blues i världsklass när Anna Sahlene och Blues transfusion spelar – "Det är musikaliskt svindlande"

 
Hälsingland live
Visa alla artiklar

När vi visar näst sista gratiskonserten i satsningen Hälsingland live är det Anna Sahlene och bandet Blues transfusion som äntrar scenen.
– Jag ser fram emot att se det själv. Vi hade väldigt roligt och försökte bjuda publiken på något unikt och bra, säger Anna Sahlene.

Förtydligande: Det är är en gammal artikel. Konserterna som länkas nedan var tillgängliga att se fram till och med den 14 juni 2020.

Nedan kan du se konserten med start 19.30 (OBS: du kan behöva ladda om sidan i webbläsaren/appen för att få tillgång till konserten):

På scen kallar hon sig för Anna Sahlene. Musikaliskt fick hon sitt internationella genombrott när hon tävlade för Estland i Eurovision song contest i början av 2000-talet. Andra känner nog igen henne från Lasse Hallströms tidlösa filmer om Barnen i Bullerbyn – där Anna blev handplockad att spela en av rollerna av självaste Astrid Lindgren.

För hälsingarna är hon kanske mest känd under sitt riktiga namn Anna Sahlin – även om hon numera i princip blivit ett scennamnet.

– Mitt artistnamn har hängt med sedan 90-talet och är så etablerat. Men i Sandarne är det nog originalstavning som gäller, skulle jag tro. Men i resten av Sverige är det artiststavningen som gäller, säger Anna Sahlene och skrattar.

Precis som många andra kulturarbetare påverkas hon kraftigt av coronapandemin. Anna Sahlene berättar att i princip alla musikframträdanden ställdes in inom loppet av några dagar. I stället har hon fått jobba med andra typer av förfrågningar och projekt, till exempel dubbning av film.

Att få göra Hälsingland live var därför välkommet.

– Jag är så glad att vi fick frågan och det kändes fint att få vara med. Dessutom var det fantastiskt bra organiserat. Det kändes som att vi kommit till en megastor SVT-produktion. Det var högsta klass. Hoppas att vi är så bra som inramningen.

I kvällens konsert uppträder hon tillsammans med bandet Blues transfusion, som själva beskriver sin musik som hardbop-inspirerad jazz. För den som inte riktigt vet vad det är kanske det hjälper att säga att artisten Miles Davis ses som en av genrens mest framstående. Hardbopen utmärker sig annars genom sin lättillgängliga flytande rytm, sina "evergreens" och ballader.

Vad möter tittaren under konserten?

– Blues transfusion var ett instrumentalband från början, men där jag ingår sedan några år. De är några av Sveriges absolut främsta jazzmusiker. Det är en stor ära för mig att ingå där, säger Anna Sahlene, och fortsätter:

– Musikaliskt befinner vi oss i ett landskap som går från jazz och till blues. Vi pratar allt från Coletrane-jazz till mer gritty blues. Det är mycket instrumentalt och många solon. Det är musikaliskt svindlande och mycket improvisation, men alltid med en form.

Här är alla artister och tiderna för konserterna:

Projektet Hälsingland live kommer med start tisdag den 28 april att sända sex digitala konserter med lokala artister. Konserterna har spelats in på Bollnäs kulturhus som liveuppträdanden – som sedan sänds gratis på vår sajt helahälsingland.se. Tidigare konserter går att se genom att klicka på länkarna nedan.

Tisdag 28 april kl 19.30 - Östen med Resten.

Torsdag 30 april kl 19.30 - Lena Jonsson Trio.

Tisdag 5 maj kl 19.30 - Pär Engman.

Torsdag 7 maj kl 19.30 - Kristine West, Erik Rydvall och Ale Möller.

Tisdag 12 maj kl 19.30 - Anna Sahlene och Blues Transfusion.

Torsdag 14 maj kl 19.30 - Per Persson och Nya Packet.

Konserterna går även att se i repris efter att de sänts (våren ut). Alla konserter är gratis att ta del av och du ska inte behöva logga in eller uppge dina personuppgifter för att titta på dem.

Projektet Hälsingland Live arrangeras av Kulturenheten, Bollnäs kommun, med stöd av Bollnäs Bostäder, Bollnäs Energi, AEFAB, Ljusdalshem, Studieförbundet Bilda och Hälsinglands Sparbank, samt helahälsingland.se.