Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingland kan mista närmaste polishelikoptern

Polisen har de senaste dagarna använt sig av en helikopter från Östersund för att söka en försvunnen person i Bjuråkersskogarna. Den polishelikoptern kan komma att flyttas till Skåne, vilket möter protester.

2007 störtade en polishelikopter i Göteborg, en händelse som nu kan få konsekvenser för det lokala polisarbetet i Hälsingland. Ett förslag finns nämligen hos rikspolisstyrelsen att den störtade helikoptern, som tillhörde Malmö, ska ersättas av den helikopter som idag finns placerad i Östersund. Om detta blir verklighet kommer närmaste polishelikopter för norra Hälsingland att finnas i Boden eller i Stockholm.

Förslaget möter hård kritik från polisledningen i Jämtland, men också från Rikskriminalpolisen och moderaterna i Gävleborg.

Josef Wiklund, chef vid brottsförebyggande enheten Polisområde norra Gävleborg, känner inte till utredningen men säger:

— Polishelikoptern är en ovärderlig resurs idag och som hittills alltid fungerat bra. Vi har bland annat använt den på senare tid vid koll av bärplockarläger och då vi sökt efter försvunna personer, som just nu i Bjuråker, eftersom den underlättar då man snabbt behöver få överblick över stora områden. Vi brukar få tag i en helikopter snabbt då det behövs, inom 1,5-2 timmar brukar helikoptern från Östersund kunna vara på plats. Boden ligger långt bort och jag antar att det i så fall är från Stockholm helikoptern i framtiden skulle rekvireras vid händelser i vårt område.