Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingland i gränslandet – mot Kårböle via Hamra nationalpark

Fredrik Vest fortsätter sin resa längs med gränsen av Hälsingland. Nu har han kommit fram till Kårböle i Ljusdal. Han kommer löpande att berätta om sina upplevelser under resan via oss på Helahälsingland.se.

Annons

Under helgen cyklade Fredrik Vest ännu några mil på sin resa.

– Det går bra även om det är jobbigt när det går uppför, säger Fredrik Vest som under helgen kämpat fram på cykeln i uppförsbackarna.

Lördagens slutmål var Hamra nationalpark. På vägen dit stannade han till vid Hylströmmen i Voxnan.

– Det var jättefint med vattenfall och allt. Ett läckert ställe, säger Fredrik Vest.

Trots att Hamra nationalpark egentligen ligger i landskapet Dalarna tyckte Fredrik Vest att det var tillåtet att göra ett stop där ändå. Det tillhör trots allt Gävleborgs län och Ljusdals kommun.

– Eftersom jag rör mig i gränslandet av Hälsingland så tycker jag att det är okej, säger han.

Och trots den geografiskt olämpliga platsen var Hamra naturreservat helgens höjdpunkt.

– Det var så fantastiskt vackert där, säger Fredrik Vest.

Läs mer: Hälsingland i gränslandet – nu är Fredrik Vest på väg

Efter en het start på sin resa med gassande solsken var det inte lika lyckat väder under helgen.

– Jag har stött på lite regn men det var precis när jag kom in i Hamra nationalpark som det bröt loss. Så då var jag snabb med att dra på mig regnkläderna. Det är jobbigt med regn, framför allt när man ska slå läger för allting blir blött. Och jag har ingenstans att torka mina saker, säger Fredrik Vest.

Men regnet var inte det värsta i helgen.

– Botten har helt klart varit knotten. De gör mig totalt vansinnig. Jag vet inte vad jag ska göra, de är helt galna, säger Fredrik Vest.

Läs mer: Hälsingland i gränslandet: Fredrik Vest från Edsbyn ska ge sig ut på sitt drömäventyr

En del älg har han skymtat men än så länge har han inte träffat på någon björn. Men efter att slagit läger i det björntäta området, Hamra nationalpark, var han lite nojig att en björn skulle hälsa på. Och när någon smög sig på hans vindskydd precis när han somnat blev han rädd.

– Jag var helt säker på att det var en björn så jag började ropa. Men det var ingen som svarade utan jag hörde bara hur det knakade när någon kom runt hörnet. Så när han, en tysk ung man, tittade fram, var jag på väg ut ur min sovsäck med en vedklabbe i handen, berättar Fredrik Vest om sitt möte med ickebjörnen.

Läs mer: Järvstigen nytt äventyr i cykelparken: "Vi och Åre är störst i Sverige"

Knottbiten och skrämd blev inte sömnen den bästa eller längsta och tidigt på söndagen bar det av mot nästa stop, Kårböle. Tanken var att cykla lite längre men på grund av det envisa regnet slog han läger. Nu väntar ett stop i Ytterhogdal, Sveriges mittpunkt, innan resan fortsätter österut mot kusten och kajakpaddlingen.

– Men just nu har jag bara fokus på cyklingen, säger Fredrik Vest.