Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingland har fått en ny blåsarkvintett

/
  • Nybildade Berga blåsarkvintett - Martina Sahlin, flöjt, Carin Humble Persson, oboe, Jonas Eklund, valthorn, Peter Degerfeldt, fagott och Carina Nilsson, klarinett.Foto: Stefan Carlzon

Det är många år sedan Hälsingland hade en blåsarkvintett. Men nu finns det en igen. Mums!

Annons

I tisdags var det premiär för Berga Blåsarkvintett i Söderala kyrka. Kvintetten består av Martina Sahlin, flöjt, Carin Humble Persson, oboe, Carina Nilsson, klarinett, Jonas Eklund, valthorn och Peter Degerfeldt, fagott.

Redan när det första ackordet spelades stod det klart att den här blåsarkvintetten var av mycket god kvalitet. Resten av konserten motsade inte detta.

Vad börjar man en konsert med om inte en ouvertyr? Wolfgang Amadeus Mozarts ouvertyr till Cosi van tutte klingade friskt, musikantiskt och skapade välbehag.

Musikerna i kvintetten började spela ihop i höstas och det tar tid att få ihop en fungerande repertoar som ska räcka till ett helt konsertprogram. Därför var det inte bara musik för blåsarkvintett som framfördes. Martina Sahlin spelade en madrigal av Philippe Gaubert med Carin Humble Persson vid flygeln.

Den franske nittonhundratalstonsättaren Francis Poulenc, för övrigt en av mina favoriter inom tonkonsten, bidrog med Villageoises, sex korta stycken för barn. Originalet är skrivet för piano.

Ett arrangemang av Uti vår hage hade gjorts av Jonas Eklund. Klurigt, lite gåtfullt, mycket raffinerat.

Musik av Claude Debussy förknippas nog mest med piano eller orkester. Men de transponerade pianostyckena Minstrels och La fille aux cheveux de lin (Flickan med linhåret) ur Préludes, bok 1 och Golliwogg’s Cakewalk ur Children’s Corner skulle kunna ha varit originalmusik.

Konsertens sista verk var också musik av Mozart. Ur en Kvintett Ess-dur för horn och stråkkvartett, här transkriberad till flöjt, oboe, klarinett och fagott, spelades Rondo-satsen. Jonas Eklunds hornspel är något alldeles enastående!

Jag saknade verk i original för blåsarkvintett, men blev lovad av Berga Blåsarkvintett att det kommer. Men som summering: Vilka musiker vi har i Hälsingland!

Mer läsning

Annons