Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingland - en idyll att flytta till?

Noll minuter i bilkö, nära till affären, dagis och skola i riktig skog, naturnära lunchpromenader med vattenspegel, skidåkning runt knuten.

Annons

Det här är några av förslagen till kompletteringar av kriterierna för undersökningar av var det är bäst att bo.

I förra veckan kom tidningen Fokus granskning ”här är det bäst att bo”.

Det är en genomarbetad granskning med 42 olika variabler med allt ifrån gymnasiebehörighet, antal idrottsföreningar, brottslighet, bostadspriser och arbetslöshet, till satsningar på äldreomsorg.

Ingen av Hälsingekommunerna ligger i topp.

Bäst placerad blev Ovanåker på plats 148 av Sveriges 290 kommuner. I botten kom Ljusdal på plats 267. Knappast en hedrande plats.

Nordanstig får också, i alla kategorier, en mycket låg rankning.

Söderhamn är ingen rolig läsning. I Hudiksvall och Bollnäs ser det dock lite bättre ut.

Undersökningen ger inte en attraktiv bild av Hälsinglands kommuner. Det trots att kommunerna inget hellre vill än att människor ska bo, och flytta till, Hälsingland.

Rankningen är en av de bästa som görs.

Samtidigt slås man ändå av tanken på vad som inte är med i undersökningen.

För så dåligt är det inte att bo i Hälsingland.

Det finns saker som faktiskt är bra i mindre kommuner i glesbygd.

Om Fokus mätte antalet minuter i bilkö skulle det gynna Hälsinglands kommuner framför andra. En annan sak är att man faktiskt lägger skolor och dagis nära naturen och då talar vi inte om en anlagd park utan riktig natur.

Skidåkning, för både vuxna och barn, finns nära. En annan fördel är att det är lägre kostnader för fritidsaktiviteter - om du jämför med en större stad.

Samtidigt är det viktiga saker som rankningen sätter fokus på.

Personaltäthet i skola och äldreomsorg, elevernas kunskapsresultat, huspriser, äldreomsorg, brottslighet och antalet skilsmässor.

Alla är faktorer som konkret påverkar vardagen.

Och ser man mätningen som en nulägesanalys så är frågan hur kommunerna vill att framtiden ska se ut? För kanske ännu mer allvarligt än nuläget är att mindre kommuner många gånger håller på att göra sig av med sina fördelar.

Små skolor läggs ner. Äldreboenden flyttar in till centralorten. Personaltätheten minskar på dagis. Privata initiativ inom skola och omsorg motarbetas systematiskt i flera av Hälsinglands kommuner.

Minskat antal invånare är det största hotet mot att leva i en liten kommun i glesbygd.

Om trenden inte bryts är risken överhängande att fördelarna blir till nackdelar istället för att nackdelarna blir till fördelar.

Analysen av vad som attraherar nya invånare är obefintlig. Annars skulle man naturligtvis inte överklaga friskolor, motarbeta privata initiativ inom vården och dra ner på resurser till äldreomsorg och skola.

Få kommuner i Hälsingland har en konkret handlingsplan och ett tydligt mål för hur det ska bli fler invånare, vilka de är och hur de ska lockas till Hälsingland.

Om inflyttningen på sikt ska öka måste flera av kommunerna, inte minst Ljusdal, jobba sig uppåt på listan. För även om den inte är komplett visar den ett skrämmande dåligt resultat.

I alla fall om målet är att fler ska flytta hit.

Mer läsning

Annons