Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingland behöver bättre tillväxtklimat

/

Vid den här tiden på året är det många som är ute i sin trädgård och påtar. Man röjer upp efter det som blev kvar i höstas och förbereder för våren och sommaren.
En del luftar gräsmattan och sprider gödning, kanske jordförbättrar. Andra sätter en lök eller sår ett frö. Allt handlar om att skapa bästa möjliga förutsättningar för trädgården att frodas och växa till sig.

Annons

När man tar del av Svenskt Näringslivs senaste ranking av företagsklimatet i landets kommuner är det tydligt att Hälsinglands kommunpolitiker inte riktigt sköter alla delar av sitt trädgårdsarbete. Alla kommuner i landskapet tappar placeringar i rankinglistan. Utom Nordanstigs kommun, som faktiskt klättrar upp en placering. Framsteg ska naturligtvis alltid uppmuntras, men den här gången sker det från en placering så pass långt ner på listan att det ändå inte är särskilt mycket att glädja sig åt. Nordanstig är alltjämt sämsta kommun i Hälsingland, placerad på plats 246 av landets 290 kommuner.

Det enda som gör att Nordanstig slipper sista platsen i länet är att Hofors är ännu sämre placerad, plats 279. Men det är ju knappast något att slå frivolter över.

Störst ras i rankingen gör Hudiksvall, som tappar 51 placeringar. Från plats 191 ramlar man ända ner till plats 242. Vilket betyder att man nu är farligt nära att ta över sista platsen i landskapet från Nordanstig.

Bäst i Hälsingland placerar sig Söderhamn, som kvalar in på plats 124. Men eftersom kommunen tappar tolv placeringar på rankingen finns det egentligen inte någon större anledning till att glädja sig över detta. Enda anledningen till att man trots tillbaka gången fortfarande är bästa kommun i Hälsingland beror på att även Ovanåker tappar mark i rankingen. Hade Ovanåker lyckats behålla sin placering, plats 123, så hade man tagit över positionen som landskapsetta. Nu tappar man i stället till plats 151.

Även Ljusdal och Bollnäs backar några pinnhål och landar på plats 227 respektive 235. Tråkigt nog är det bara Söderhamns kommun som lyckas placera sig på den övre listhalvan.

Det är faktiskt illa att Hälsinglands kommuner inte lyckas att placera sig bättre. Ett gott företagsklimat är grunden för att företag ska kunna växa och blomstra. Och även oerhört viktigt för att någon över huvud taget ska vilja starta ett företag.

Det är genom tillväxt bland de privata företagen som vi skapar sysselsättning och förutsättningar för att upprätthålla och utveckla vårt välfärdssamhälle.

Till stor del bär regering och riksdag ett stort ansvar för att skapa goda förutsättningar för detta. Och alliansen har under den gångna mandatperioden vidtagit ett flertal åtgärder för att förbättra de här förutsättningarna. Mer behöver alldeles uppenbart göras, varför det är av stor vikt att alliansen får fortsatt förtroende att leda regeringen.

Men lokalt påverkar kommunernas agerande också företagsklimatet.

Därför är det viktigt att kommunpolitiker och ansvariga tjänstemän tar till sig den här rankingen, går igenom den och analyserar vad det är som man behöver förbättra. Och inte bara gnäller över att det skulle vara en partsinlaga från Svenskt Näringsliv som förskjuter och försöker att förtränga.

Det lokala företagsklimatet i Hälsingland måste bli bättre. Det är en framtidsfråga.

Mer läsning

Annons