Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingetidningar tvingas hårdspara

* Stopp för nyanställningar och tillsättanden av vakanta tjänster.

* Stopp för investeringar och större extraordinära kostnader.

Tidningskoncernen Mittmedias nye chef Thomas Peterssohn drar hårt i nödbromsen. Stoppet gäller "tills vidare".

Annons

Koncernen brottas med svag lönsamhet och alltför höga kostnader. Ljusnan, Söderhamns-Kuriren, Hudiksvalls Tidning och Ljusdals-Posten utgör tillsammans ett dotterbolag - Hälsingetidningar AB - i Mittmediakoncernen och omfattas alltså av de sparkrav som inom en snar framtid ska formuleras.

I en information till Hälsingetidningars anställda skriver VD:n Ulf Eriksson:

"Ett besparingsprogram med genomslag år 2012 ska utarbetas för alla verksamheter. Vid de styrelsemöten som hålls i de regionala tidningsbolagen under 12-19 september ska åtgärder diskuteras med avsikt att ge respektive VD i uppdrag att skyndsamt ta fram en åtgärdsplan som ska kunna verkställas under hösten."

- Vi inom Hälsingetidningar har gjort vår ekonomiska läxa på ett bra sätt, säger Ulf Eriksson. Vår budgetavvikelse är inte stor.

* Hur länge har du "sett" att det här sparpaketet skulle komma?

- Som ekonom har jag haft mina aningar sedan i våras. Första halvåret var inte så bra. Jag hoppas att fjärde kvartalet blir bra. Sista kvartalet brukar vara starkt i tidningsbranschen.

Thomas Peterssohn utesluter inte personalminskningar:

- Konjunkturen ser inte så bra ut. Och det kan komma en ny finanskris.

Den nye - första arbetsdagen var den 29 augusti - koncernchefen reser den här veckan runt till "sina" olika tidningar. Under torsdagen kommer han till Hudiksvall och deltar i ett ledningsgruppsmöte.

Lars Sundin är fackklubbsordförande för journalisterna på Hälsingetidningar:

- Spontant, utan att ha detaljerna, tycker jag det är fel att Hälsingetidningar ska dras med i det här sparpaketet. Det är andra företag i koncernen som misskött ekonomin. Vi har skött oss. Då är det fel att vi drabbas.