Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingetidningar tvingas hårdspara

* Stopp för nyanställningar och tillsättanden av vakanta tjänster.

* Stopp för investeringar och större extraordinära kostnader.

Tidningskoncernen Mittmedias nye chef Thomas Peterssohn drar hårt i nödbromsen. Stoppet gäller "tills vidare".

Koncernen brottas med svag lönsamhet och alltför höga kostnader. Ljusnan, Söderhamns-Kuriren, Hudiksvalls Tidning och Ljusdals-Posten utgör tillsammans ett dotterbolag - Hälsingetidningar AB - i Mittmediakoncernen och omfattas alltså av de sparkrav som inom en snar framtid ska formuleras.

I en information till Hälsingetidningars anställda skriver VD:n Ulf Eriksson:

"Ett besparingsprogram med genomslag år 2012 ska utarbetas för alla verksamheter. Vid de styrelsemöten som hålls i de regionala tidningsbolagen under 12-19 september ska åtgärder diskuteras med avsikt att ge respektive VD i uppdrag att skyndsamt ta fram en åtgärdsplan som ska kunna verkställas under hösten."

- Vi inom Hälsingetidningar har gjort vår ekonomiska läxa på ett bra sätt, säger Ulf Eriksson. Vår budgetavvikelse är inte stor.

* Hur länge har du "sett" att det här sparpaketet skulle komma?

- Som ekonom har jag haft mina aningar sedan i våras. Första halvåret var inte så bra. Jag hoppas att fjärde kvartalet blir bra. Sista kvartalet brukar vara starkt i tidningsbranschen.

Thomas Peterssohn utesluter inte personalminskningar:

- Konjunkturen ser inte så bra ut. Och det kan komma en ny finanskris.

Den nye - första arbetsdagen var den 29 augusti - koncernchefen reser den här veckan runt till "sina" olika tidningar. Under torsdagen kommer han till Hudiksvall och deltar i ett ledningsgruppsmöte.

Lars Sundin är fackklubbsordförande för journalisterna på Hälsingetidningar:

- Spontant, utan att ha detaljerna, tycker jag det är fel att Hälsingetidningar ska dras med i det här sparpaketet. Det är andra företag i koncernen som misskött ekonomin. Vi har skött oss. Då är det fel att vi drabbas.