Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingestintan går mot enbart etiskt

Det säljs fortfarande kött från djur som transporterats, under varumärket Hälsingestintan. Men snart ska det vara ett minne blott.

Se också: Repris: Tisdagens direktsändning från Hälsingestintans mobila slakteri

Järvsöföretaget Hälsingestintan har gjort det tydligare på hemsidan vilket kött som är slaktat på gården och vilket som har transporterats.

– Det är två helt olika sortiment och två helt olika märkningar i butik. Det ena sortimentet heter Etiskt kött och har sitt eget utseende och är sin egen sortering. Det står för att djuren inte har transporterats alls, förklarar vd Britt-Marie Stegs.

Det andra sortimentet innehåller kött där djuren har transporterats till ett slakteri. Det märket har funnits sedan starten 1999.

Läs också: Mobila slakteriet får kritik – hotas med böter

Att det finns två sortiment inom märket Hälsingestintan förklarar Britt-Marie Stegs med att det finns en större efterfrågan på etiskt kött än det finns tillgång och att de är relativt nystartade med det mobila slakteriet.

– I början var det väldigt få bönder som vågade kliva på konceptet. Då var vi ändå tvugna att ge våra kunder kött och då fick vi fylla på med en större andel från vårt gamla sortiment.

Uppbyggnadsfasen med det mobila slakteriet pågår fortfarande och enligt Britt-Marie Stegs ansluts ständigt nya gårdar.

– Därför planerar vi för det mobila slakteriet nummer två. Inom en kort tid kommer vårt gamla sortiment att vara helt utfasat. Det är en mycket liten volym kvar av det nu, säger Britt-Marie Stegs.

Företagets mål är att de i framtiden enbart ska sälja etiskt märkt kött och då kommer det bara att finnas en etikett. Då ska inget kött komma från djur som transporterats.

– Det är svårt att säga en exakt tidpunkt när det sker, men vi jobbar hela tiden för det.

Läs även: Hälsingestintan årets entreprenör