Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingeskolor hjälper Skolverket

Två skolor i Hudiksvall och Nordanstig får komma med synpunkter när Skolverket ska utforma allmänna råd inför att olovlig frånvaro ska skrivas in i elevers terminsbetyg.

Glada Hudikskolan och Bergsjö centralskola har haft besök av Skolverket. Skolorna får vara med och lämna sina synpunkter på hur olovlig frånvaro ska skrivas in på terminsbetygen. Skolverket håller på och tar fram allmänna råd som ska gälla när frånvaron ska skrivas in. Redan till jul ska olovlig frånvaro skrivas in i terminsbetygen på gymnasiet och från höstterminen 2012 kommer frånvaron att skrivas in i terminsbetygen från och med årskurs sex.

– Vi gör studiebesök för att se vad skolor kan uppfatta som problematiskt när de ska skriva in den olovliga frånvaron, säger Anna Medin som är jurist på Skolverket.

Hon förklarar att det behövs råd för att skolpersonalen ska veta vilken frånvaro som är olovlig och som ska skrivas in i terminsbetygen. Skolinspektionen har framhållit att det är viktigt att skolorna för tydliga anvisningar för när frånvaron ska räknas som olovlig eller lovlig.

– De allmänna råden ska tydliggöra var som är olovlig och vad som är lovlig frånvaro, säger Helena Karis som är undervisningsråd på Skolverket.

Bergsjö centralskola har varit remissinstans till Skolverket tidigare, skolan var med och gav sina synpunkter när de nya läroplanerna togs fram.

– Vi kände att det samarbetet fungerade bra och därför vände vi oss hit igen, säger Anna Medin.

Till jul är planen att de allmänna råden ska vara färdigskrivna. Och troligen kommer även ett par skolor i Stockholm få ge sina synpunkter på olovlig frånvaro i terminsbetyg.

– Det är viktigt att vi får med både storstad och glesbygd, säger Helena Karis.

– Det här är en bra möjlighet för oss att säga vad vi tycker och det känns jätte roligt att vi får vara med, säger Eva Fors, skolchef i Nordanstig.