Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingesamverkan ska få eleverna kvar

Tidigare har Hälsingeutbildnings ekonomiska förening arbetat med vuxen- och högskoleutbildning. Men nu försöker hälsingekommunerna även samsas runt gymnasieutbudet inom denna samverkan.

– När vi i Hälsingland har 1 500 gymnasieplatser och 1 200 elever behöver vi ett bra sätt att samarbeta. Inom Hälsingeutbildning finns en organisation som kan ta sig an den frågan, säger Malin Ängerå (S), ordförande för styrelsen för den ekonomiska föreningen och till vardags ordförande för utbildningsnämnden i Ljusdals kommun.

Hälsingekommunerna har under en längre tid försökt komma överens när det gäller utbudet av gymnasieprogram. Men det har oftast stupat på att enskilda kommuner sett till den egna nyttan när det bränt till.

– Hälsingesamverkan runt gymnasieutbildningarna har inte lyckats när den bedrivits på ideell basis. Men nu går det nog bättre när det finns anställt folk att tillgå i de kommuner som bildat Hälsingeutbildnings ekonomiska förening, säger Malin Ängerå om den här mandatperiodens strävan.

På gymnasieområdet finns en prislista för vad varje kommun tar för respektive utbildning. Sedan får hälsingekommunerna 6 procent i rabatt.

– Sedan samarbetar kommunernas personal i olika former av grupperingar för att vi ska nå så bra resultat som möjligt för att 16-åringar inte ska behöva flytta till någon utbildning som ligger långt hemifrån, säger Malin Ängerå.

Malin Ängerå nämner telebildskonferenser som viktiga för ett smidigt samarbete om utbildningar i Hälsingland.