Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingerådet protesterar hos regeringen

Hälsingerådet protesterar i två skrivelser till bland annat regeringen. Hälsingekommunerna oroar sig över konsekvenserna av att lägga ned postombud och nedläggningen av den fasta telefonin.

I två skrivelser som har skickats till IT- och regionminister Anna-Karin Hatt, post- och telestyrelsen samt koncernchefen för Posten och för Telia Sonera motsätter sig hälsingekommunerna förändringar för postombud och inom den fasta telefonin.

– Vi vill påtala för de som ansvarar för verksamheterna att de även måste tänka på de som bor på landsbygden, säger Marie Centerwall (S) som är ordförande i Hälsingerådet.

I sin skrivelse skriver Hälsingerådet att de känner stor oro över att den fasta telefonin läggs ned och de anser att det är orimligt att det fasta nätet läggs ned innan det finns ett fungerande system.

– Jag väckte den här frågan på Hälsingerådet för det här kan avbefolka landsbygden, säger Monica Olsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Nordanstig.

Politiker mötte tidigare i veckan ansvariga på Telia Sonera och fick mer information om läget.

– Vi fick en bra redogörelse då. Men det är bra att vi påpekar att det inte får gå för fort. Vi kommer att följa det här och se hur det kommer att fungera, säger Monica Olsson.

Hälsingerådet är också oroat över nedläggningen av postombud. I Ilsbo kommer invånarna hänvisas till Hudiksvall för att kunna hämta paket.

– Posten menar att flödena går in till Hudik. Men det här missgynnar vår kommun och de näringsidkare vi har i kommunen, säger Monica Olsson.

I sin skrivelse påpekar Hälsingerådet att befolkningen på landsbygden i Hälsingland består av många äldre invånare som på ett eller annat sätt är beroende av postfunktionerna. Enligt skrivelsen är det många av det som inte har möjlighet att ta sig till ett postombud drygt 3 mil bort.

– Det här är allvarligt, man ska kunna ha en bra service oavsett var i kommunen man bor, säger Marie Centerwall.