Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingemusik gillas i Stockholm

När det ska spelas folkmusik i Stockholm bjuds hälsingar in.

Det är Järvsö spelmanslag som ska spela i huvudstaden två gånger i vinter och vår.

Redan 8 februari ska spelmanslaget vara med på Slagstastämman.

Två månader senare, den 11 april, ska Järvsö spelmanslag gästa Föreningen Folkmusikhuset Skeppis på Skeppsholmen i Stockholm.

Järvsö spelmanslag spelar modern, traditionell folkmusik med sväng och glädje till såväl dans, fest, och bröllop som andra tillfällen. På meritlistan finns bland annat vinst i spelmanslagstävlingen Spelmanslaget i samband med Delsbostämman 2011 och 2013.

– Det kan vara så att arrangörerna på Skeppis såg oss på Delsbostämman och det har lett till inbjudan. Det känns bra bland annat eftersom fredagar där brukar innebära besök av kändisar inom folkmusiken, säger Järvsö spelmanslags spelledare Trine Fransson.

På Skeppis ska Järvsö spelmanslag delta i två olika avdelningar. Förutom att ge en konsert ska laget dessutom spela upp till kvällens allmänna dans.

Järvsö spelmanslag består av ett 25-tal personer från högstadieungdomar till veteraner. De instrument som trakteras är fiol, nyckelharpa, gitarr, bas, dragspel och altfiol. I repertoaren ingår Hälsingemusik med låtar från Järvsö som specialitet men med inslag från stora delar av övriga Sverige.

– Det är en himla fart på verksamheten just nu och det känns som vi har rest oss efter motgången då vår kassa förskingrades. Bland annat övar vi intensivt för att vara förberedda för spelningarna i Stockholm, säger Trine Fransson.

När det gäller konserten på Skeppis har Järvsö spelmanslag fria händer och delar då upp sig något i vissa låtar. Det kan också bli en del sånginslag då.