Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingekvinnorna har fått sin symbol

Ett trädgårdssmycke skapat i järn och som symboliserar Hälsinglands kvinnor har konstnären Jini Hedblom skapat.
– Inget är starkare än ett stygn i järn, säger Jini Hedblom.

I ett stort gult hus alldeles invid en äng bor konstnären Jini Hedblom. Några stenkast bakom breder skogen ut sig som en skyddande vägg. Huset tornar upp sig som en gul installation bland allt det gröna. Precis det som Jini Hedblom själv gillar när hon skapar – kontraster.

I hennes trädgård finns små gömda skatter lite här och var. Skatter i form av konstnärliga verk som göms bakom träd eller buskar, som bara väntar på att bli upptäckta av besökare. I rabatten samsas stora linblommor i keramik, gjorda av Jini själv, med levande grönska. En brun gammal vägtrumma ligger väl placerad vid grusgången. Något som för vissa skulle anses vara metallskräp har blommat ut och blivit en vacker kreation. I Jinis trädgård möts olika konstnärer och deras verk.

Jini Hedbloms egna senaste projekt är trädgårdssmycket i järn som hon i vintras började skissa på. Hon har under en tid jobbat med gamla mönster och då dök idén om en trädgårdsskärm i rostig plåt som är broderad, inspirerat av bland annat Delsbo- och Järvsösöm.

– Vi har ett otroligt rikt textilarv här i Hälsingland. Det här är en hyllning till alla hälsingekvinnor, säger Jini och fortsätter

– Inget är starkare än ett stygn i järn. Precis lika starkt som hälsingekvinnorna.

En dag i vintras kom Yngve Karlsson, en bekant till Jini, och frågade om det fanns något som de gemensamt skulle kunna skapa. Han med sina kunskaper inom CAD-ritningar och hennes kreativitet. Där och då hade lösningen på hur Jinis trädgårdssmycke skulle skapas kommit till.

Jini gjorde en skiss på hur hon tänkt att det skulle se ut sedan ritade Yngve skissen i datorprogrammet CAD för att sedan skicka ritningen till företaget Peges, som ligger snett nedanför hennes hus. Där den till slut skars ut i laserskäraren.

– Det kan man kalla lokalproducerat va? säger Jini och ler.

– Järn är ett nytt material för mig och det betyder nya möjligheter, men också nya problem. Men jag tycker om att hitta lösningar, säger hon.

Anledningen till att hon valde materialet var bland annat kontrasten.

– Järn är så långt ifrån ett mjukt stygn som man kan komma, säger hon.

Att vara i trädgården kallar Jini för "livgivande" och trädgården är även hennes arbetsplats där hon spenderar mycket tid och skogen kallar hon sin lekplats.

– Det är en själslig påfyllnad att vara i trädgården, säger hon.