Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingekommunernas krav: Mer fjärrundervisning i skolorna

Hälsingekommunerna riskerar att hamna i undervisningens bakvatten. Det menar samtliga av Hälsinglands styrande politiker i ett debattinlägg – nu kräver man att skollagen ändras.

Annons

Hälsingland är inte Sveriges mest tätbefolkade område och det är många mil till närmsta högskola för de flesta invånarna. Antalet elever i grundskolan blir också allt fler enligt siffror från skolverket. För första gången på 12 år går över en miljon elever i grundskolan.

Utmaningen att hitta lärare har blivit allt större och de närmaste åren behövs tiotusentals nya lärare i skolan – något som sätter de mindre svenska kommunerna i trångmål. Det menar kommunstyrelsens ordförande i 75 av Sveriges kommuner som nu går till attack mot skollagen i ett debattinlägg på Svenska dagbladet.

Debattinlägget, men krav på ändringar i skollagen, har skrivits under av samtliga kommuner i Hälsingland, däribland Ljusdals kommun i egenskap av Lars Molin (M), kommunstyrelsens ordförande.

Lars Molin menar att fjärrundervisning ofta är den enda chansen till undervisning av behöriga lärare för elever i glest befolkade områden. Han, tillsammans med resten av hälsingekommunerna, kräver nu att regeringen ändrar skollagen så att större möjligheter till undervisning med hjälp av IT-teknik blir en verklighet.

En statlig utredning föreslog nyligen att fjärrundervisning ska bli möjligt på entreprenad i bland annat årskurs 7 till 9 – något hälsingekommunerna tycker är otillräckligt.

På Ljusdals kommuns hemsida skriver Lars Molin såhär:

Även yngre elever har samma rätt till legitimerade och behöriga lärare

Vidare menar kommunstyrelsens ordförande i 75 av Sveriges kommuner att fjärrundervisning bör kunna erbjudas på en mer avancerad nivå till de elever som behöver det.