Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingehambon läggs ner

Allt tyder på att Hälsingehambon, danstävlingen med 46 år på nacken, nu har gått i graven. Vid ett styrelsemöte häromdagen beslutade Alliansen Hälsingehambon att inte fortsätta arrangera evenemanget.

Den främsta anledningen att man nu kastat in hatten är att Alliansen fått avslag på sin ansökan om stöd från länsstyrelsen. Så sent som för en månad sedan konstaterade styrelsen i Alliansen att årets arrangemang gått ihop rent ekonomiskt och det togs ett beslut att satsa på en fortsättning.

- Men beslutet togs under förutsättning att vi skulle få stödet från länsstyrelsen, säger Magnus Berglund, kassör i Alliansen.

Det var för projektet Hela världen dansar i Hälsingland vid årets arrangemang som Alliansen sökte och fick stöd från länsstyrelsen.

- Vi sökte 450 000 för en tvåårsperiod, men fick bara för ett år i taget med möjligheten att söka även för ett andra år, berättar Magnus Berglund.

Att man fått pengar för första året gjorde att man mer eller mindre hade räknat med ännu ett år. Därför blev avslaget på ansökan ett dråpslag för framtidsplanerna. Det var en enig styrelse, med representanter för de åtta arrangerande föreningarna i Alliansen, som tog beslutet att sluta arrangera Hälsingehambon.

Men det var inte med lätta känslor som beslutet att avsluta satsningen togs.

- Nej, vi är rörande överens om att det här arrangemanget har varit bra för vår bygd, säger Magnus Berglund. Det är tragiskt att inte ett så bra varumärke kunde överleva.

Kan det finnas någon annan som är intresserad av att arrangera Hälsingehambon?

- Vet inte, svarar Magnus Berglund.