Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingehambo i sommar: "Förenar tradition med nytänk"

Det blir Hälsingehambo i år igen. Efter förra årets comeback i samband med 50-årsjubiléet blir det återigen hambofest i sommar.

Tävlingen äger rum 9 juli och inleds i gryningen i Hårga med musik av riksspelmannen Görgen Antonsson och artisten Pär Engman. Dansen går sedan vidare via Fagernäs i Arbrå och sedan avslutas allt på Stenegård i Järvsö med final och fest.

– Dansen och folkmusiken lever i allra högsta grad. Vi vill förena tradition med nytänk, en riktig folkfest vill vi ha, säger Anna Valsberg i föreningen Hälsingehambon, i ett pressmeddelande.

Förra året infördes en del nya inslag som återkommer i år, som att de dansande paren kan bestå av två män eller två kvinnor.

– På varje etapp får publiken möjlighet att rösta fram sitt favoritpar. Paren får under etappens sista minut ta till vilka medel de vill för att fria till publiken, förra året fick vi se hjulningar, frivolter och andra friturer, säger Anna Valsberg.

Läs mer: Hälsingehambon 50 år

Läs mer: Hälsingehambon återuppstår för ett år – minst