Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingegymnasiet vill utöka

Hösten 2008 startade friskolan Hälsingegymnasiet i Bollnäs med 66 elever på teknikprogrammet.
Nu har ägarna sökt tillstånd för att starta ytterligare två program – samhällsvetenskap och naturvetenskap – från hösten 2010.

Hälsingegymnasiets elever avslutar snart sitt första läsår i före detta sjukhuslokaler på Nyhedsbacken. I augusti börjar en ny kull "ettor" med 75 elever – och från och med läsåret 2010/2011 är teknikprogrammet fullt utbyggt med tre årskurser.

Samtidigt har skolans ägare nu också sökt tillstånd hos statliga Skolinspektionen för att starta ytterligare två gymnasieprogram, samhällsvetenskapsprogrammet och naturvetenskapsprogrammet, från hösten 2010.

- Vi vill vara lite "med" inför den nya gymnasiepropositionen, som kommer att påverka teknikprogrammet en hel del, säger delägaren och läraren Dennis Malmberg. I förslaget till ny gymnasieskola blir det mer uppstyrt med teknikutbildningen och vi kommer inte att kunna behålla alla våra sex inriktningar – bland annat försvinner media och design enligt förslaget.

Eftersom flera av dagens inriktningar sannolikt hamnar inom samhällsvetenskaps- och naturvetenskapsprogrammen i framtiden, vill Hälsingegymnasiet erbjuda de programmen också.

- Det handlar inte om någon jätteexpansion. Vi är väldigt nöjda med den storlek vi har och tänker behålla ungefär samma nivå som nu, med 75 elever och tre klasser per årskurs – eventuellt 100 elever och fyra klasser.

Bollnäs kommun har möjlighet att yttra sig om Hälsingegymnasiets ansökan fram till den 28 augusti i år – och Dennis Malmberg hoppas på ett beslut från Skolinspektionen före nyår.