Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingegårdarna blir frimärken

På torsdag släpps nya frimärken. Motiven är hämtade från fem av Hälsinglands stoltheter – Hälsingegårdarna.

Samtliga svenska världsarv har genom åren uppmärksammats med frimärken och nu är det dags för det senaste tillskottet på Unescos världsarvslista. Fem av sju gårdar i Hälsingland är alltså representerade på frimärkena med valörerna 1, 2, 5, 10 och 20 kronor.

Från gammelgården i Fågelsjö, Los, har man hämtat motivet till frimärket med valören en krona. Det är en väggmålning föreställande blommor som avbildats. Från Bommars i Letsbo norr om Ljusdal kommer motivet till tvåkronorsfrimärket. Därifrån har man hämtat en tapetmålning föreställande en pionbukett.

Femkronorsfrimärket pryds av ett kollage med väggdekorationer i schablonmåleri från Gästgivars i Vallsta mellan Arbrå och Järvsö, samt en sal från Bommars.

På frimärket för tio kronor avbildas förstukvisten på gammelgården i Fågelsjö vid sidan av ett schablonmåleri från Gästgivars i Vallsta.

På det dyraste frimärket, det för 20 kronor, finns en exteriör bild av hela gården Jon-Lars i Långhed, tillsammans med en dekoration från gården Kristofers i Järvsö.

Här kan du läsa om reaktionerna från Gästgivars och Jon-Lars.

– Genom åren har vi uppmärksammat alla våra svenska världsarv på frimärken. Nu kommer dessa fantastiska Hälsingegårdar i en serie med fem olika valörer, säger Britt-Inger Hahne, frimärkschef i PostNord i ett pressmeddelande.

Frimärkena släpps alltså på torsdag 7 maj men på lördag 23 maj kommer en invigning hållas på gården Kristofers i Järvsö.