Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingegårdar på nya frimärken


På torsdag släpps frimärken med fem av de sju världsarvslistade Hälsingegårdarna. Där finns Jon-Lars i Långhed och Gästgivars i Vallsta med.

Vi har tidigare berättat att det blivit Hälsingegårdarnas tur att pryda svenska frimärken . Fem av de sju gårdarna på listan är representerade på frimärkena med valörerna 1, 2, 5, 10 och 20 kronor.

Från Gästgivars i Vallsta syns väggdekorationer på 5-kronorsfrimärket. Ägaren Sonja Eriksson tycker att det känns roligt att gården får vara med.

– Det är ju väldigt hög status att hamna på ett frimärke. Det är tydligen inte bara kändisar som gör det.

Sonja tror att det här kan väcka viss uppmärksamhet för Hälsingegårdarna.

– Det brukar ju uppmärksammas när det kommer nya frimärken så intresset för gårdarna kanske ökar. Det är synd att vi i nuläget inte säljer frimärken, men det kanske vi kan ändra på.

Håkan Johansson äger Hälsingegården Jon-Lars i Långhed i Alfta som kommer att visas på frimärket med valören 20 kronor. Han vet inte om det kommer innebära några förändringar för gården utöver att den kommer synas lite mer.

– Men det är väl kul, säger Håkan Johansson.

Frimärkena som ges ut av PostNord har utformats av Nina Ulmaja utifrån förlagor av fotografier av Anders Hanser, Lars Lööv och Gunnar Kaiser.

Frimärkena släpps alltså torsdag den 7 maj, men lördag den 23 maj kommer en invigning hållas på gården Kristofers i Järvsö - som också är en av de fem gårdarna.

Övriga gårdar är Bommars i Letsbo norr om Ljusdal och Gammelgården i Fågelsjö, Los.

Här kan du läsa hur nyheten tagits emot på Hälsingegården Bommars i Letsbo.