Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingegårdar för lata

Idag, onsdag, är det Hälsingegårdarnas dag. På Träslottet finns Göran Gudmundsson från Gysinge byggnadsvård för att berätta hur man bäst vårdar och underhåller sitt gamla hus.

Annons

Av en ren slump träffades Katarina Carlsson, arrendator på Träslottet, och Göran Gudmundsson på årets trädgårdsmässa.

- Eftersom jag själv har en relation till bygden och är uppvuxen i Hälsingland känns det roligt att få komma hit och föreläsa, säger Göran Gudmundsson.

- I en tid då allt ska gå fort så har vi ett stort behov av att söka kraft och det får man i trädgårdar och i hus. Och är man lat är det allra bästa att köpa ett gammalt hälsingehus.

- De behöver minst underhåll och det kan räcka med att lägga ut 500 kronor per år. Främst olja in fönstren som man ska behandla och vårda som en träbåt. Och om man nu skulle glömma bort att göra det man tänkt en sommar så går det bra att vänta till året efter. Nya hus måste renoveras år efter år...

Det är de gamla husen från 1950- talet och tidigare som Göran Gudmundsson pratar om, de hus som står för god kvalité på den tid husen byggdes med eftertanke – att de ska kunna flyttas och hålla flera generationer.

- Jag tycker att man ska acceptera det som är gammalt och tycka att det är vackert. Det är inte snyggt när en 80-åring ser ut som en tonåring. Och ett tips är att inte gå för nära och titta. Se på huset på håll, och uppskatta skiftningarna.