Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hälsingegårdar blir världsarv"

Det går alldeles utmärkt med hälsingegårdars nya världsarvsnominering. Sommaren 2012 kan vi förvänta oss ett svar från Unesco, som utser världsarven. Det konstaterar Projekt Hälsingegårdar, världsarv och utvecklings ordförande Björn Mårtensson. Han är även optimist hur det då kommer att gå.

– Jag är till 99 procent övertygad om att det blir ett världsarv. Helt säker kan man ju aldrig vara. Nomineringen är mycket starkare nu, än den första. Vi har fokuserat på väggmåleriet som var Unescos råd och det har kommit fram fakta i vår inventering och forskning. Hälsingebönderna byggde inte bara stort för att bo. Man byggde även för fest. Och det är något världsunikt, säger Björn Mårtensson.

I måndagens Ljusnan framförde nye ordförande för föreningen Stora Hälsingegårdars väg Gösta Englund en oro för att det inte blir något världsarv. Han anser därför att föreningen också måste ha en beredskap för ett negativt besked nästa sommar.

Björn Mårtensson konstaterar att en kritisk punkt är de tre månader, när Unesco går igenom om nomineringen uppfyller alla formalia som krävs. Detta skedde i början av året. Och eftersom inga invändningar har dykt upp, så tolkar han det som positiva signaler.

Den första nomineringen avslogs inte. Man fick i det dåvarande projektet signaler om att den inte skulle accepteras, varför man från projektets sida inklusive Länsstyrelsen själva drog tillbaka nomineringen, enligt Björn Mårtensson

När det visade sig att det inte blev någon världarvsutnämning sommaren 2009, så förändrades projektet.

Först och främst beslutade projektets huvudman, Region Gävleborg, att projektet skulle fortsätta och ansöka hos EU mål 2 om att ändra inriktningen. Den var att få fram en hållbar nominering.