Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingegård förstörd i häftig brand

(Uppdaterad 07:28) Klint-Olle Jonssons gård i Fjärdsätter, Delsbo, har förstörts i en häftig brand. Gården, som ägts av släkten i generationer, var övertänd när räddningstjänsten kom fram och gick inte att rädda.

Klockan var strax efter 16 på tisdagseftermiddagen då SOS Alarm larmades om att det brann på övervåningen i en gammal hälsingegård i Fjärdsätter, Delsbo.
Det var en av grannarna som hade upptäckt branden och larmat SOS. Då brann huset redan så kraftigt att lågorna slog ut genom fönstren och när deltidsbrandmännen från Delsbo kom fram till Fjärdsätter var huset övertänt.
- Vi fick koncentrera oss på att försöka rädda logen, och det är jag glad att vi lyckades med, säger Magnus Westerlund från räddningstjänsten i Delsbo.
Branden var mycket häftig och hela boningshuset totalförstördes. Brandmän från både Delsbos, Bjuråkers och Hudiksvalls räddningstjänst kallades ut för att släcka elden. Men de kunde inte göra annat än att se till att elden inte spred sig till intilliggande hus.
Hälsingegården som brann ner ägs av Klint-Olle Jonsson. Inledningsvis befarade räddningstjänsten att han kunde befinna sig inne i det övertända huset, men det visade sig efter en stund att han inte varit hemma då branden utbröt.
Ingen person ska ha kommit till skada i samband med branden.
- Det är stora personliga värden som gått förlorade och en tragedi för den som blir drabbad. Men huvudsaken är att ingen person kom till skada, säger Niklas Bruhn på räddningstjänsten i Hudiksvall.
Det är ännu oklart hur det har börjat brinna. Huset värms med vedeldning och man vet att husets ägare under dagen eldat i kaminer i huset. Man misstänker att någon form av överhettning eller gnistbildning från kaminer kan vara brandorsak. Branden tros ha börjat i den del av huset där köket ligger.