Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingegård fick besök av forskare

De sju världsarvsgårdarna i Hälsingland får i veckan besök av forskare som ingående studerar målningar och textilier på gårdarna. Under onsdagen gick turen till Kristofers i Järvsö.

Med på forskarnas hälsingeresa finns bland andra kemister, fysiker, konservatorer och konstvetare som fotograferar, dokumenterar och upplever de konstverk som finns på gårdarna.

– Poängen med resan är att förena vår kunskap och få en gemensam referensram för att kunna göra en bra analys, säger Anneli Palmsköld, etnolog på Göteborgs universitet, som själv tittar närmare på färgade textilier.

Ingalill Nyström leder det tvärvetenskapliga projektet och tycker det är roligt att arbeta med forskare från olika discipliner.

– Det blir väldigt dynamiskt när man kan se olika saker och kan dra helt nya slutsatser.

Under projektet kommer forskarna universitet titta närmare på färger, ytbehandlingar och underlag i Hälsingegårdarnas dekorationsmåleri, målade möbler och mönstrade textilier.

Ett mål med forskningsprojektet är att kunna sätta namn på konstverk som är gjorda av konstnärer som ännu inte är kända, enligt Ingalill Nyström.

– Vi kommer att i huvudsak fokusera på sådant som är signerat. Om vi tittar på materialinnehåll och tillverkningstekniker så kan det vara ett sätt att vederlägga eller avskriva någon tillsammans med den konstvetenskapliga analysen.

De utgår därför från verk som de vet med säkerhet vem som har utfört och samarbetar med de sakkunniga i Hälsingland som är vana vid att signera verk utifrån stilistiska drag, berättar hon.

– I vårt projekt utgår vi mycket ifrån vad vi vet i dag, så det är viktigt att samarbeta med Anders Assis, Lars Nylander och andra sakkunniga som vi har mött här uppe. Tillsammans kan vi ringa in vilka studieobjekt vi ska titta närmare på och hur vi kan gå vidare med vårt samarbete, säger Ingalill Nyström.

Lars Nylander är antikvarie på Hälsinglands museum och tycker det är en spännande resa att följa med på.

– Det här projektet är fantastiskt kul och vi försöker stötta det så mycket som möjligt.