Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingeföretagare: ”Vad fasen har jag gett mig in på”

Nu ligger Söderhamn, Bollnäs och Ovanåkers nästa livsmedelsavtal i startgroparna. Och för lokala företagare finns åtskilliga miljoner att hämta från de stora matproducenterna i Europa.
Nu finns förhoppningar om att nå ut till fler företagare.

Nu finns det siffror klara som visar att de närproducerade livsmedlen till kommunala kök i länet står för åtta procent av den totala mängden på 120 miljoner kronor årligen. Hittills innebär det 15 miljoner kronor till företagare i närområdet i det pågående avtalet.

Läs mer: Livsmedelsavtal för 360 miljoner kronor klart

– Drömmen är att höja de lokala anbuden ännu mer, men målet är åtminstone att öka med fem leverantörer, säger Inköp Gävleborgs upphandlare Maria Larsson.

Hon sticker inte under stol med att Inköp Gävleborg jobbar för att hitta luckor i regelverket för att kunna gynna lokala leverantörer.

– Vi lever i den värld vi gör. Det skulle vara lättare om lagen om offentlig upphandling inte fanns, man måste förhålla sig till den. Vi måste hitta kryphål, säger Maria Larsson.

Läs mer: Öppning för lokal skolmat

Trots att halva tiden återstår i det nuvarande livsmedelsavtalet för skolor och omsorg har arbetet med nästa avtal som startar den 1 september 2017 påbörjats. Upphandlingen gäller för alla kommuner i länet och riktar sig såväl till stora leverantörer som små.

– Upphandlingar i den här storleken kräver också lång framförhållning, säger Maria Larsson.

Anledningen är bland annat att varje överklagan kan ta månader och att företagen behöver den tiden.

Nu ser Inköp Gävleborg över vilka fler faktorer som kan läggas in i nya upphandlingen.

– Vi kan inte ställa krav på geografi, men vi kan lägga in enskilda produkter i stället för allt kött från en och samma leverantör. Det skrämmer bort att skolor ska kunna göra studiebesök på anläggningar. Vi kan också lägga till specifikationer på vilken gård köttet kommer från, säger Maria Larsson, som funderar över formuleringar i nästa avtal.

Som en brygga mellan offentliga sektorn och företagarna finns den ideella föreningen Matvärden som består av företag och organisationer i länet.

– Företagarna ville inte vara med först. Det visade sig att de inte hade förtroende för offentliga upphandlingar, inte trodde de skulle fixa det, eller att volymerna är för stora, säger Ylva Olofsson på föreningen Matvärden.

Till sin hjälp tog de bland annat Sven-Ulrich Olsson, LRF. Han har hjälpt många av företagarna i upphandlingsbyråkratin. Några av de som fått hjälp i processen är Tillmans Chark i Bollnäs och Kinsta Hönsgård i Söderala.

– Nu är det bra, men till en början tänkte jag vad fasen har jag gett mig in på. Mycket var nytt, men det landade efter ett halvår, säger Susanne Stropp Mårtensson.

Läs också: Upplevelse när det lilla tar över

Nu har hon ökat omsättningen med ungefär 300 000 kronor per år.

– Det bidrar till att jag kan bygga om för att öka produktionen och behålla personalen. Och att ta in nya kunder, som det ser ut nu säger jag ifrån.

Liknande är läget för Tillmans Chark. De kan behålla personalen och ökar omsättningen tack vare att de har chansen att vara med i offentliga upphandlingar.

– Det har gått över förväntan, och det är jätteroligt att leverera till skolor och omsorgen. Det här tror jag är viktigt för det lokala företagandet, jag önskar att fler kommer med. Och man får bra stöttning av LRF, säger Maria Tillman

Företagen kommer att vara med i nästa upphandling. Det är också något som Inköp Gävleborg och föreningen Matvärden hoppas att fler företagare anammar.

– Det handlar om att öppna upp för konkurrens, förr var det fördelaktigt för de större, säger Ylva Olofsson.

– Är man intresserad ska man ta kontakt med oss, vi måste veta att ni finns, säger Maria Larsson.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik