Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingeboken - om platser i Hälsingland

På söndag kommer författaren och konstvetaren Maj-Britt Andersson till Segersta för att berätta om sin nya bok, Hälsingeboken - Min plats i Hälsingland.

Tyvärr har hon inga böcker med sig. Det har trasslat lite för förlaget. Boken, med en förstaupplaga om 1 500 exemplar, blir klar först under nästa vecka.

Trist, förstås, tycker författaren.

- Men jag ska berätta om boken, innehållet och mina tankar runt den och varför jag skrev den, säger Maj-Britt Andersson.

Husbibeln, första upplagan av den boken kom 1998, har sålts i 20 000 ex - hittills.

Maj-Britt Andersson, född och uppväxt i Hälsingtuna, delar sin tid mellan hemmet, Uppsala och Rom. I Rom forskar hon kring Caravaggio, berömd italiensk renässanskonstnär. I fjol var det 400 år sedan Caravaggio gick ur tiden.

Om nya boken - 640 sidor - säger Maj-Britt Andersson att "den ska räcka länge".

- Det är många kapitel. Ta ett lite då och då, rekommenderar författaren.

Maj-Britt Andersson säger att hon "förundras över så mycket i Hälsingland". Hon har skrivit de flesta kapitlen själv. Men i boken finns också texter av exempelvis Aase Berg, Olle Häger, Hans Viksten, Ida Björs och Margareta Ekarv.

- Det finns absolut en "hälsingskhet" och jag undrar vad det är de kommer åt, snuddar vid, får tag i?

- Någon har sagt, berättar Maj-Britt Andersson, att boken får en att förundras över Hälsingland och hälsingarna.

Författarens sammanfattning av Hälsingeboken - Min plats i Hälsingland, säger det mesta:

" Detta är en inre resa genom Hälsingland, genom konst och kultur, i tid och rum, stad och land, saga och sägen, med fakta och fantasi. Initierade texter och suggestiva bilder kommer landskapet riktigt nära inpå".