Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingeboken - om platser i Hälsingland

På söndag kommer författaren och konstvetaren Maj-Britt Andersson till Segersta för att berätta om sin nya bok, Hälsingeboken - Min plats i Hälsingland.

Annons

Tyvärr har hon inga böcker med sig. Det har trasslat lite för förlaget. Boken, med en förstaupplaga om 1 500 exemplar, blir klar först under nästa vecka.

Trist, förstås, tycker författaren.

- Men jag ska berätta om boken, innehållet och mina tankar runt den och varför jag skrev den, säger Maj-Britt Andersson.

Husbibeln, första upplagan av den boken kom 1998, har sålts i 20 000 ex - hittills.

Maj-Britt Andersson, född och uppväxt i Hälsingtuna, delar sin tid mellan hemmet, Uppsala och Rom. I Rom forskar hon kring Caravaggio, berömd italiensk renässanskonstnär. I fjol var det 400 år sedan Caravaggio gick ur tiden.

Om nya boken - 640 sidor - säger Maj-Britt Andersson att "den ska räcka länge".

- Det är många kapitel. Ta ett lite då och då, rekommenderar författaren.

Maj-Britt Andersson säger att hon "förundras över så mycket i Hälsingland". Hon har skrivit de flesta kapitlen själv. Men i boken finns också texter av exempelvis Aase Berg, Olle Häger, Hans Viksten, Ida Björs och Margareta Ekarv.

- Det finns absolut en "hälsingskhet" och jag undrar vad det är de kommer åt, snuddar vid, får tag i?

- Någon har sagt, berättar Maj-Britt Andersson, att boken får en att förundras över Hälsingland och hälsingarna.

Författarens sammanfattning av Hälsingeboken - Min plats i Hälsingland, säger det mesta:

" Detta är en inre resa genom Hälsingland, genom konst och kultur, i tid och rum, stad och land, saga och sägen, med fakta och fantasi. Initierade texter och suggestiva bilder kommer landskapet riktigt nära inpå".