Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsinge Livs jobbar vidare för provkök

Årsskiftet 2006/2007 övertog Bollnäs kommun Nytorps Naturbruksgymnasium i Arbrå och blev huvudman för skolan efter Landstinget Gävleborg.

Dåvarande kommunledning hade en vision om att skolan skulle utvecklas till ett kraftfullt centrum för utveckling av de gröna näringarna. Ett utpekat område var livsmedel och det framgår tydligt i kommunens näringslivspolitiska program, beslutat den 29 augusti 2007.

Att stimulera företagandet i de gröna näringarna är viktigt om vi i kommunen ska kunna bidra till en långsiktigt hållbar utveckling.

I kommunen ska vi arbeta för att uppnå en långsiktigt hållbar utveckling och vi ska därför stimulera utvecklingen av ett lokalt slakteri. Vi ska också stimulera utvecklingen av ett utvecklingskök för livsmedel vilket skapar förutsättningar för en intensifierad utveckling av lokalproducerade livsmedel.”

Tillsammans med företagare från livsmedels och besöksnäringen bildades i december 2006 den ideella föreningen Hälsinge Livs som även kommunen är medlem i. Den huvudsakliga uppgiften för Hälsinge Livs är att svara upp mot ett växande intresse och ökad efterfrågan på lokalt producerade kvalitetsprodukter, vilket kräver en tillväxt av livsmedelsproduktion och förädling.

Som ett led i utvecklingen inom livsmedelsområdet, beslutade barn- och utbildningsnämnden att etablera en livsmedelsinriktning på gymnasiet på Nytorp.

Hälsinge Livs fick genom kommunens tjänsteman hjälp att färdigställa en ansökan om EU-projekt för Forskning och utveckling av livsmedel. I ansökan fanns ett beslut med från kommunen där man uttalat sig positiva till att uppföra ett ”provkök” om EU-medel beviljades!

Tillväxtverket beviljade vår ansökan i juni 2010. Utöver EU-medel till detta projekt så medfinansieras det av Ovanåkers, Bollnäs och Söderhamns kommuner, regionen och länsstyrelsen. Syftet med projektet är att bygga upp ett forsknings- och utvecklingscentrum för livsmedel.

Avsikten var att detta centrum skulle byggas upp i anslutning till Nytorp och genom detta erhålla kombinationsmöjligheter när det gäller utbildningar och besöksnäring med utveckling från jord till bord.

Den nya majoriteten i Bollnäs har inte samma ambitioner som den förra när det gäller Nytorp och de gröna näringarna. Det har nu bland annat lett till att skolan ska säljas.

Hälsinge Livs har trots de förändringar som blivit sedan ansökan skrevs 2008 erhållit tillstånd att fortsätta projektet genom att finna nya lösningar för provkök.

Vi är nu på god väg att hitta en lösning som ska ge länets livsmedelsproducenter tillgång till en anläggning där de kan utveckla sina produkter och expandera.

Karin Ånöstam, ordförande i Hälsinge Livs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel