Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingar utmanar varandra i att hjälpa flyktingar

Fler människor än någonsin tidigare är på flykt i världen. Sociala medier och nyhetsrapportering fylls med rapporter från framför allt medelhavsområdet. Insamlingar till människor på flykt når rekordnivåer. Och runt om i Hälsingland finns flera lokala initiativ för att hjälpa.

Närmare 60 miljoner människor på flykt i världen, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Det är fler än någonsin tidigare. Många av dem kommer från inbördeskriget som rasat i Syrien sedan 2011. Fyra miljoner syrier har flytt utomlands och mer än sju miljoner människor är på flykt inom landet. Omkring 220 000 människor har dödats i kriget.

Den senaste veckan har framför allt bilder på en drunknad treårig pojke spridits via nyhets- och sociala medier. Det har fått många att förstå allvaret i flyktingsituationen och skapat en stor vilja att hjälpa till. Bara under torsdagen fick flera stora insamlingar flyktingarna in miljontals kronor .

Då startades också flera lokala initiativ i Hälsingland för att hjälpa flyktingarna. Elin Frost som driver Minimode i Ljusdal samlade ihop kläder i butiken till en organisation som ska frakta dem direkt till den grekiska ön Lesbos, där många båtflyktingar går i land.

– Jag har en kontakt som ser till att kläderna fraktas dit, via Gävle och Stockholm.

Enligt UNHCR har drygt 300 000 människor flytt över Medelhavet i år, fler än två tusen har drunknat. Därför har havet kommit att kallas "Dödens hav". Trots de stora farorna med flykten över havet kan antalet båtflyktingar bli det dubbla i år jämfört med förra året.

Men Elin Frost nöjde sig inte med att skänka kläder. Hon har även utmanat andra företagare att hjälpa flyktingarna. En handfull företag och en privatperson har hakat på.

– Och då har det bara gått några timmar än så länge, säger Elin Frost på fredagseftermiddagen.

Smyckestillverkaren Elin Samskog i Järvsö har sedan torsdagskvällen samlat in pengar till olika insamlingar för flyktingarna genom att skänka bort smycken med motkravet att kunden skänker en viss summa till en valfri insamling.

– Jag hade inte tillräckligt med pengar för att kunna skänka så mycket som jag skulle vilja efter att ha sett alla bilder på den hemska situationen som är. Så då kom jag på det här och genom det här det samlats in flera tusen kronor. Så i går efter jag hade lagt ut erbjudandet grät jag faktiskt glädjetårar, innan dess grät jag av förtvivlan.

Via både Röda korset och Rädda barnen kan man starta egna insamlingar, vilket så väl privatpersoner och föreningar har gjort. En möjlighet som bland andra Hem och skola Stråtjära/Holmsveden utnyttjade på fredagen.

– Vi kände oss så som många andra förtvivlade över hur det ser ut i världen och hur människor har det. Så vårt första mål är att samla in 20 000 kronor och sedan har vi tänkt utmana alla andra skolor i kommunen att göra samma sak, säger Karin Orvik Blanksvärd i föreningen.

Ett mål som de med människors välvilja tycks ha goda möjligheter att uppnå. Bara de tre första givarna gav tillsammans 700 kronor.

– Sedan har vi även en större tanke. Det finns mycket främlingsfientliga krafter i Sverige, så det är viktigt att sätta fokus på de här frågorna och lära våra barn att lyfta blicken och hjälpa dem som har det svårt.

Flyktingkatastrofen: Så kan du hjälpa