Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingar prisas av kungen

Fem hälsingar får en prestigetung guldmedalj av kungen. Två av dem är från Kilafors.

De mjölkbönder som klanderfritt leverat mjölk av högsta kvalitet i minst 23 år tilldelas LRF Mjölks "Guldmedalj".

Priset delas ut av Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni i Stockholm den 17 mars.

I år kommer fem hälsingar att få ta emot varsin medalj. Eva Molin och Henrik Johansson, Kilafors, är två av dem.

– Guldmedaljen är ett roligt erkännande och det ska bli kul att åka och ta emot den, säger Eva Molin.

Hon och Henrik Johansson köpte sin nuvarande mjölkgård 1990. De började med 22 kor som de under åren har utökat till 44. Under tiden har de även lagt om till ekologisk produktion. För att lyckas med mjölk av högsta kvalitet gäller det att vara på tårna.

– Man måste vara noggrann och på topp hela tiden. Djuren ska ha den bästa skötseln och de får gå före mycket annat. Vi tror på att låta dem beta ute extra mycket, inte minst i deras barndom och ungdom. Det märks också att de trivs med att gå fria i vår lösdrift.

Deras gård ger både mjölk och arbetstillfällen, vilket är en stark drivkraft för dem båda.

– Vi har ett jätteviktigt yrke. Det går inte att enbart förlita sig på livsmedelsproduktion i andra länder. Vi måste vara rädda om våra öppna landskap och den åkermark vi har i Sverige, den behövs både till mat och till energi. Egentligen är det ju jordbruket som vi alla lever av, säger Eva Molin.

De senaste tio åren har många mjölkbönder tvingats sluta och flera kämpar för sin överlevnad. Krympande vinstmarginaler gör att trenden går mot storskalig produktion.

– Det är dock inte alltid storleken har betydelse. Har man en mindre gård blir man mer flexibel i kärva tider, eftersom man inte har några anställda, säger Eva Molin.

Övriga hälsingar som tilldelas medaljen är Nils Erik Hansson i Edsbyn, samt Åke Sörhäll och Ann-Sofie Torsa-Sörhäll i Järvsö.

Under tisdagen träffar vi Järvsöbönderna och uppdaterar med en ny artikel.