Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingar på platsi Afghanistan

/
  • Ett stridsfordon 90 på platsen för eldstriden där svenska och finska soldater utsattes för ett eldöverfall i Balkh 23 juli.
  • Stridsfordon 9040c rycker ut i Afghanistan.
  • Personterrängbil 6 Galten och svenska styrkor i Afghanistan.
  • Henrik Klingberg från Hudiksvall har i uppgift att rapportera om allt som händer de svenska trupperna i Mazar-e-Sharif.

De svenska trupperna i Afghanistan har fått utkämpa flera eldstrider den senaste veckan. Mitt i dramatiken finns också ett tiotal soldater från Hälsingland, bland andra en från Bollnäs och en från Arbrå.

Annons

Den senaste tiden har varit extra dramatisk för de svenska styrkorna i Afghanistan. Fyra gånger på nio dagar har de tvingats besvara eld från stridande motståndsmän. Telefonen går varm hos Henrik Klingberg från Hudiksvall, som är press- och informationsofficer i FS17 på Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif.

- Läget har förvärrats sedan vi kom hit, men vi har inga förluster och det tyder på vi skött det professionellt. Jag tycker Sveriges arbete i Afghanistan är viktigt och att vi ska slutföra det som vi en gång påbörjat. Förhoppningsvis kan det här bli ett land i fred med demokrati en dag, men det kommer ta tid, säger han.

Redan under gymnasietiden hemma i Hudiksvall vaknade intresset för situationen i Afghanistan när sovjetiska trupper invaderade landet 1979.

- Jag minns att jag tyckte det var fruktansvärt när de gick in och försökte ta över det här fattiga landet. Sedan följde jag det medan det pågick i tio år, säger han.

Hittills är han nöjd med den svenska mediebevakningen och han tror att de flesta där hemma har en korrekt bild av Sveriges roll i Afghanistan. Då och då kan han åka hem på kortare ledigheter och försöka beskriva sina upplevelser för de där hemma.

- Det är svårt att förställa sig hur det är att vara här och hur det ser ut. Jag kan visa bilder, men för att riktigt förstå läget måste man själv åka hit och uppleva det, säger Henrik Klingberg.

Mer läsning

Annons